/ netinfo
55 паралелки след 7-ми клас, в това число 23 професионални и 32 профилирани предвижда план-приемът за учебната 2018/2019 година. Той бе представен от началника на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев пред Постоянната комисия по заетостта към областния управител на Кърджали.

За първи път в новия план прием е заложено дуално обучение по професия електротехник, специалност „Електрообзавеждане на производството” в ПГ  „Капитан Петко войвода“  в партньорство с ЕВН. Две нови професии ще бъдат изучавани и в СУ „Владимир Димитров Майстора” в Кърджали.

Това са професия „Дизайнер” специалност „Пространствен дизайн” и професия „Художник-приложни изкуства”, специалност „Художествена дърворезба”. Според образователния началник, картината на план-приема в сравнение с миналата учебна година се запазва почти същата, тъй като броят на седмокласниците в областта, който е 1295, е сходен с миналогодишния.

По думите на Колев, план-приемът е  съобразен със социално-икономическите и демографските особености на региона, потребностите на бизнеса и възможностите на училищната мрежа.