Веломаршрутът Пътят на желязната завеса- от Баренцово море, през Кюстендил до Черно море
Веломаршрутът Пътят на желязната завеса- от Баренцово море, през Кюстендил до Черно море / БААТ

Проект "Веломаршрут по желязната завеса" ще бъде представен в Кюстендил. Основната му задача е да създаде работна рамка за изграждане на югоизточния участък от европейския веломаршрут "Пътят на желязната завеса". Той възниква по идея на евродепутата Михаел Крамер, като началната му точка е Баренцово море, общата му дължина е 6 800 км, минава през 22 европейски държави и стига до Черно море.

Желязната завеса или разделителната линия между Изтока и Запада в миналото, позната и като Зелен пояс, е "мостът" между пограничните територии в тази част на Европа и предпоставка за трансгранично сътрудничество по отношение устойчивото им развитие. Предвижда се част от  веломаршрутът "Пътят на желязната завеса" да премине през Община Кюстендил.

Предложеният план от Българската асоциация за алтернативен туризъм и нейните партньори включва мерки за изграждане и промотиране на последния участък от маршрута с дължина 1 700 км, който започва от границата между Сърбия и Румъния, минава през граничните райони между България и съседните Сърбия, Македония, Гърция и Турция, и завършва при Черно море. Българските партньори по проекта са БААТ, фондация Екообщност, Българска фондация Биоразнообразие и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а международните - румънската велоасоциация "Байк атак" и гръцката община  Тасос.