Свлачище застрашава живота на мъж, който отказва да напусне къщата си в село Друмохар
Свлачище застрашава живота на мъж, който отказва да напусне къщата си в село Друмохар / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Активирало се свлачище в село Друмохар може да събори къща, в която живее 69- годишният Здравко Манчев. Той обаче отказва да я напусне доброволно.
Областният управител Виктор Янев отправи апел към близките на мъжа да му помогнат, в противен случай ще се наложи принудителното му извеждане от къщата.
"По процедура, кметът на Невестино трябва да сигнализира прокуратурата, да се намесят МВР. Човекът трябва да подпише декларация, че не желае да напусне имота, но и ние трябва да се грижим за живота на хората и не може да го оставим там. Може да се настани при роднини, доколкото знам има такива в Невестино и Кюстендил", заяви областният управител Виктор Янев.
"Здравко Манчев е писмено предупреден днес да напусне къщата, като му у осигурена за преспиване стая в кметството на селото. Направихме връзка и със сестра му, която живее в София. Тя може да му даде ключ от нейната къща в селото. В петък свлачището ще бъде обследвано от комисия, с експерт и от Геозащита- Перник. Ако мъжа трябва да бъде изведен от имота, но продължава да отказва да го напусне, ще поискаме съдействието на МВР", каза Дарик зам.- кметът на община Невестино Йордан Глогов. Той допълни, че земя, примесена с вода са се свлекли в центъра на село Пелатиково и са затлачили дворовете на две къщи, като при нови дъждове има опасност, при свличане на нова земна маса да бъдат отнесени и къщите.
"Обстановката се нормализира, бяха активирани няколко свлачища и се покачи нивото на реките. Работи се за възстановяването на дига в с. Жабокрът, укрепен е моста при с. Ябълково, на главния път Кюстендил- София. Дежурният в община Кюстендил информира днес, че е активирано свлачище от Ново село към Савойски. Затрупан е част от пътя. Свлачище има и на пътя Пелатиково- Смоличано", каза още Виктор Янев. Областният управител получава ежедневно информация за ситуацията в областта.