/ iStock/Getty Images
22-годишният Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище Никола Белишки, е с мярка за неотклонение "домашен арест", реши Съдът.

Мъжът е обвинен за причиняване на телесна повреда над полицаи. Униформените били наранени от Белишки при задържането му, при оказана от него съпротива, обясниха от полицията. Трима полицаи са се отзовали на сигнал за умишлено причиняване на пожар в чужд имот –  на сухи треви и ниска растителност в местността Ломски рид, в землището на с. Ломница, община Кюстендил, на 26 април, когато Белишки беше задържан.

След нападението над трима полицаи: Оставиха в ареста сина на кмета на Панагюрище

От автомобила на Белишки, паркиран в близост до запаления терен, полицаите са иззели патрон и пистолет, а при последвалите претърсване и изземване в къщата в с. Ломница, която е обитавал 22-годишния мъж, са открити и иззети два пистолета, ловна пушка и над 400 патрона от различен калибър.

При задържането си Иван Белишки е бил въоръжен с пистолет и нож и е оказал съпротива, а по случая бяха образувани две досъдебни производства, припомниха от полицията. Районният съд в Кюстендил го остави в ареста с обвинения за причиняване на телесна повреда, а решението на Окръжния съд днес е окончателно.

Младият мъж стана известен с това, че на първото шествие в София в подкрепа на хората в Украйна изгори руското знаме. Преди година той бил задържан, след  това през нощта ударил три автомобила и витрина в центъра на Панагюрище с джипа си, изоставил го и избягал. След като бил заведен от баща си да се предаде, беше освободен от ареста срещу 10 хил. лв. гаранция.

По време на днешното заседание на съда стана ясно, че Белишки е неосъждан, студент по право в НБУ и член на студентския съвет в университета. Пред съда той помоли за по-лека мярка, за да посещава лекции, да гледа семейството си и да помага на баба си и дядо си. Мярката ще търпи в дома му в Панагюрище. 

Според прокуратурата Белишки има седем криминални регистрации до момента, както и висящо дело в Софийски градски съд за нанасяне на телесна повреда. "Първоначалото определение за мене беше поредната политическа атака, защото баща му е известена личност и за пореден път, за жалост, прокуратурата и полицията са бухалка за изчистване на политически сметки", каза пред БТА след заседанието защитникът на Белишки -адвокат  Тервел Раев. "Това момче беше задушавано, бито и ще си търсим правата", посочи още Раев. Той допълни, че всичките седем криминални регистрации на Иван Белишки са по анонимни сигнали, а в закона е посочено, че анонимният сигнал не е повод за образуване на досъдебно производство.

Пред БТА кметът на Панагюрище Никола Белишки се оплака, че той и синът му имат постоянни заплахи за убийство във Фейсбук, но няма образувани производства заради неустановен извършител. В част от заплахите се посочвало, че Белишки трябвало да подаде оставката си. 
БТА