Кюстендил
Кюстендил
Над 50 жени се включиха със своите зелници и сладки изкушения в традиционния празник на зелника в село Жабокрът. Той се организира за 11
поредна година. През тази година празника има и благотворителна кауза, като се събират пари за 20 годишният Тони Костов, който страда от левкемия.

Кюстендил


Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много. Опита ли го- ще се влюби в него. Най- простичко казано- това е задушена баница, с една кора се завиват всички останали и има плънката в средата. Сред критериите за най- добър зелник се гледа кой от тях е с най- добра аранжировката, най- тънка кора и най- добра плънка. 

Кюстендил

“Зелникът има два начина, както знам от моята баба, тя ме е учила от 5- годишна мога да меса.С точени кори, корите се нагъват навътре,навънка.  Тестото трябва да е много хубаво омесено, за да корите да се точат с точилката. Най- важното е корите да са много добре изсушени. Това
е красотата на зелника, самото нагъване“, заяви една от участничките Ася Спасова.Всички вкусни гозби, които бяха изложени бяха продадени, като парите ще отидат за лечението на Тони Костов.

Кюстендил

Има много тънкости в зелника. Тънки кори, как са са правени, как е изпечен, каква е плънката. Много са критериите, което оценява журито.

Кюстендил

Кюстендил

“Има няколко неща, по които трябва да оценяваме. За мен зелникът е като една балерина-трябва да танцува, като го разтвориш трябва да
ухае. Добре да изглежда, трябва да е вкусен, а тук в Жабокрът зелниците са много вкусни“, каза председателят на журито Виолет Вьорнер.