/ БГНЕС
Специализираната охранителна и превантивна операция по охрана на земеделската продукция започва от 1 юни в Кюстендилско.

Инспекцията по труда подсеща за еднодневните трудови договори за черешовата кампания

До пика на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОД на МВР, поетапно ще се включват и служители на РДГП-Кюстендил, и служители на дирекция „Жандармерия“ на МВР.

П
редвижда се по време на операцията да се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция ще предотврати посегателства и ще пресече опити за извършване на битови престъпления.

Забранява се пръскането на череши с препарата Би 58

И тази година в  осъществяването на охранителната операция маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта, пунктовете за наемане на работна ръка.

Традиционно общинската власт издава заповед за правилата, при които се наемат работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви и работното време в масивите и на пунктовете за изкупуване на черешите.

Специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.