череши
череши
Забранено е употребата на препарата Би 58 /активно вещество диметоат/ за борба срещу черешовата муха със заповед от 17 април 2018 г. а изпълнителният директор на БАБХ.

Инспекцията по труда подсеща за еднодневните трудови договори за черешовата кампания

От 17 януари 2018 г. влиза в сила Регламент на Европейския парламент по отношение на максимално допустимите граници на остатъчни вещества от диметоат и ометоат във и върху определени продукти, според който при череши максимално допустими граници на остатъчни вещества диметоат е до 0,02 мг/кг.

Това означава, че дори да се обират черешите след изтичане на карантинният срок на диметоат, в продукцията пак ще се открива диметоат над новите максимално допустими стойности.Такава продукция не може да се реализира на българските и европейски пазари.

С Бюлетин № 6 за начините и средствата за борба с вредителите по земеделските култури в Кюстендилска област, специалистите от отдел Растителна защита към ОБДХ Кюстендил препоръчват да се извърши първо пръскане на черешовите насаждения за предпазване на средноранните сортове череши от червясване в следните срокове:

Черешови насаждения в район Бобошево, в Дупница и дворни места в района на Кюстендил - в периода 20-24 май. Черешови насаждения в Кюстендил - в периода 24- 28 май. Черешови насаждения в Бобов дол и Сапарева баня - в периода 26-30 май. Регистрираните инсектициди за борба срещу черешовата муха са:Калипсо 480 СК, Имидан 50 ВГ, ВазтакНов100ЕК, Децис 2,5 ЕК,Карате зеон 5КС,Натуралис