Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия и да карат със съобразена скорост

Агенция „Пътна инфраструктура“

Над 310 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция „Пътна инфраструктура“

Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.

Агенция „Пътна инфраструктура“

23 комбинирани снегорини работят на АМ „Тракия“ в участъка от София до тунел „Траянови врата“. Първата обработка на настилката е направена в 4:00 часа. В 6:30 часа на терен е била цялата налична техника, която се изисква по плана за зимното почистване на автомагистралния участък - 23 комбинирани снегорина, две патрулни и три товарачни машини.

Агенция „Пътна инфраструктура“

В този участък сутринта е имало интензивен снеговалеж. Машините не са спирали работа, не е налагано и ограничение в движението на превозните средства. В момента магистралата е почистена до асфалт.

Агенция „Пътна инфраструктура“

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Агенция „Пътна инфраструктура“

Агенция „Пътна инфраструктура“

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Агенция „Пътна инфраструктура“

Агенция „Пътна инфраструктура“

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Агенция „Пътна инфраструктура“

Агенция „Пътна инфраструктура“

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Агенция „Пътна инфраструктура“

Общо 170 снегопочистващи машини почистват улици и булеварди в столицата. Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, извършват обработки със смеси срещу заледяване, както и избутване на сняг поради обилните валежи. 



Обработвани са улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, стръмни участъци и мостове, общинска пътна мрежа, както и Южната дъга на Околовръстен път и "Самоковско шосе".

От Столична община допълват, че се почистват и основни улици в кварталите. Работи се и в с. Плана, с. Железница, с. Пасарел, с. Бистрица в район "Панчарево".

Временно се затварят за почистване на снега планинските пътища в Природен парк "Витоша" - "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златните мостове". Ще бъде извършено избутване на снежна маса и опесъчаване. Към момента градският транспорт се движи при зимни условия и изпълнява своите маршрути.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Благоевград са проходими при зимни условия, съобщи дежурният служител в Областно пътно управление. Сняг вали в района на прохода Предел и ГКПП "Станке Лисичково".

18 машини са на терен и обработват пътните настилки, посочиха от Областно пътно управление. Сняг натрупа и в Кюстендил.



Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

През деня в по-голямата част от страната ще превалява сняг, на места в низините примесен с дъжд. След обяд от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. С умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, сочи прогнозата за времето.

От днес навлизаме в най-студените януарски дни

Максималните температури към 14:00 часа ще са между 0 и 5 градуса, в София - около 0 градуса; до края на денонощието чувствително ще се понижат и в почти цялата страна и ще станат отрицателни.

През почивните дни ще бъде ветровито и студено. Облачността ще е по-често значителна. Ще има и превалявания от сняг, повече като количество в неделя. Минималните температури в повечето места ще са между минус 8 и минус 3 градуса, в отделни котловинни райони при разкъсване на облачността - до минус 12 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik