Заработи първото социално предприятие в област Хасково
Заработи първото социално предприятие в област Хасково / DarikNews

Първото в област Хасково социално предприятие бе открито официално в Димитровград днес. Лентата прерязаха директорът "Социално подпомагане" в региона Грета Иванова и Милена Тодева- директор "Хуманитарни и социални дейности" в общинската администрация на Димитровград.

Предприятието се помещава в една от сградите на Социалния учебно-професионален център, която е изцяло ремонтирана. То бе устроено по пилотен проект с европейско финансиране. Продължителността му е 16 месеца, като в продължение на 6 от тях 22-ма безработни самотни родители, хора с увреждания и такива от малцинствата ще бъдат обучавани в две специалности. За целта по проекта е издаден и специален сборник с учебни програми "Шивачество" и "Ремонт на битова техника", който се базира на лицензираните програми на Центъра за професионално обучение. 22-та ще имат 630 учебни часа, като 315 са теоретични лекции и също толкова- практика. Третият етап на проекта е осигуряване на реална трудова заетост, съобщи при откриването днес ръководителят на проекта Галина Пенева.

За момента социалното предприятие разполага с две класни стаи за двете специалности. Продължава да набира кандидати с идеята тази иновативна социална услуга да се наложи и създаде защитена заетост за хора, които трудно намират професионална и социална реализация, каквито са и повечето от възпитаниците на СУПЦ, коментира управителят Таня Гьокова.