/ DarikNews.bg, Архив
Общинска администрация е заплатила такса от 20 лв и така е отстранено последното препятствие, за да се гледа делото за новите такси за детските градини. Предстои магистратите да насрочат дата за делото.

Преди близо месец кметът на Хасково Добри Беливанов, оспори пред Административен съд новите такси за детски градини гласувани от местния общински съвет. Промяната на таксата общинският съвет е направил, чрез решение, което в последствие е изменил поради поправка на явна фактическа грешка.

Именно тази процедура, според кмета не била съобразена със закона, като в случая бил нарушен чл.11, ал.3 от Закона за нормативните актове, както и чл.79 от Административно-процесуалния кодекс, според които нормативните актове се отменят, изменят и допълват с изрична разпоредба на допълващ нормативен акт.
 
Кметът обжалва таксата за детска градина в съда

Според жалбоподателя, поправката на очевидна фактическа грешка, която общинският съвет направил, не била приложима при издаване на нормативни административни актове, какъвто наредбата, с която се определят таксите. Освен това текстът бил неясен, като по този начин била нарушена разпоредбата на чл.9, ал.1 от Закона за нормативните актове.