/ Туристически портал-Хасково
Празничната програма по повод Деня на Хасково - 8 септември започва на 1 септември
Празничната програма по повод Деня на Хасково - 8 септември започва на 1 септември, съобщиха от Общината.

За първи път се организира уникален концерт в подножието на монумент „Света Богородица“ под надслов „Хасково, бъди благословен!“.

Той е посветен на 30 години от обявяването на 8 септември за Ден на Хасково и 20 години от откриването на Монумента. „Това е една идея, която обмисляме от няколко години заедно с музикантите и изпълнителите от хор „Родна песен“, хор „Орфей“ и Камерен оркестър-Хасково.

Приключи ремонът на подхода към монумента на Богородица в Хасково (СНИМКИ)

Сега, когато подходът към Монумента е напълно обновен се надявам да поставим началото на една бъдеща музикална традиция.

На 7 септември, от 18:00 часа ще се насладим на нещо невиждано до сега и осъществено от две от емблематичните музикални формации на Хасково - Смесен хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов и Камерен оркестър Хасково с диригент Цанислав Петков“, каза при представянето на празничната програма кметът Станислав Дечев.

Още една иновативна проява е включена в празничния календар на Дните на града. „Първо издание на минипленер за деца „Цветовете на града“ Хасково 2023. Минипленерът за деца е предизвикателство към малките художници, защото те ще рисуват по темата, по която вече работят участниците в Националния пленер, организиран от Дружеството на хасковските художници“, съобщи Станислав Дечев.

Кметът допълни, че това е възможност за децата да изразят своето виждане за любимия град, а публиката да се наслади едновременно на творбите на доказаните и на прохождащите творци.

„За нас е важно да дадем поле за изява на детския талант, да възпитаме любов към изкуството и да покажем на хората, че Хасково има таланти и ги цени“, подчерта градоначалникът.

В минипленера участват деца от школите на Даниел Русев и Таня Атанасова-Амфитрита, а към тях могат да се присъединят всички деца от града. Рисунките ще бъдат изложени пред галерия „Форум“, а в галерията ще бъдат експонирани картините на художниците от пленера „Цветовете на града“ Хасково 2023.

В Дните на Хасково ще се проведе вече традиционният „Пиано бар под звездите“, който тази година ще бъде две вечери, на 6 септември ще гостува обичаната от всички Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл, ден по-късно са естрадните звезди Тони Димитрова, Мая Нешкова, Мими Иванова и Развигор Попов, а специалният подарък за всички на 8 септември ще бъде концертът на младата звезда Мартина и поп-идола Миро.

Цялата програма вижте ТУК.