/ Община Хасково
Проектът “Ремонт и реконструкция на подход на Монумент "Света Богородица“ приключи, съобщиха от Общината.

Община Хасково

На официална заключителна церемония бе отчетено изпълнението на проекта по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Кметът танислав Дечев посочи, че това е един от най-трудно изпълнените проекти в Хасково. „Този проект се изпълняваше във време на растяща инфлация и COVID пандемия. Но въпреки това строителите се справиха и изпълниха обекта по един изключително професионален начин“, каза в обръщението си градоначалникът.

Започна ремонт на подхода към символа на Хасково-монумента „Света Богородица“

„Това е един от проектите в града, който показва приемствеността на различните управления в Хасково. Около 10 години са минали откакто този проект е създаден, по-късно актуализиран, защитен и на нас се падна честта да го изпълним.

Благодаря на всички архитекти, проектанти, екипа на Община Хасково, на всички които участваха в този проект. Благодарение на общите ни усилия от днес всеки жител или гост на града може да се радва на новото парково пространство в подножието на Монумента, на спортните кътове и местата за отдих“, каза още Станислав Дечев.

Община Хасково

Новият зелен кът за отдих в Хасково бе осветен от отец Никола, а лентата на обекта прерязаха кметът Станислав Дечев и Калин Манолов - представител на фирмата-изпълнител.  

Строително-монтажните дейности по проекта бяха изпълнени в два подобекта:

- Подобект 1: Начален подход към Монумент "Св. Богородица", велоалея и зона "Спорт"

- Подобект 2: Изграждане на пешеходна алея и велоалея


Общата стойност на проекта е 1 328 477.55 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейски фонд за регионално развитие е 864 829.72 лв., а съфинансирането от националния бюджет е 152 617.00 лв.

Собственият принос на Общината е 311 030.83 лв. Началото на проекта беше дадено на 13 октомври 2020 г.