24 май - Парад на училищата и детски духов оркестър в Димитровград
24 май - Парад на училищата и детски духов оркестър в Димитровград / DarikNews, Архив
С традиционния вече „Парад на отличниците“ от 10 ч. днес стартират тържествата в Димитровград по повод 24 май- Дена на българската просвета и култура и славянската писменост. Шествието на отличените ученици от всички училища в общината ще премине от 10:15 ч. до 10:30 ч. по пешеходната алея на бул. „България” до централния площад.

На сцената там ще е церемонията за връчване на общинските отличия „Учител на годината“ и „Деец на културата“. 5 са призовете за учители тази година и по решение на местния парламент те са за: Петя Йорданова от ОУ "П. Славейков", Анелия Демирева-Иванова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", Галина Караиванова от ПМГ "Иван Вазов", Георги Гочев от ОУ "Алеко Константинов" и Вълчо Вълчев от ПЕГ "Д-р Иван Богоров".
С приза „Деец на културата`2018 г.” ще бъде удостоен димитровградският фоторепортер и видео оператор, автор на любителски документални филми и носител на редица награди от национални и международни кинофестивали Валери Добрев.
 
В тържеството за 24 май ще се включат Забавно-духовият оркестър, Гвардейският отряд към Денс център „Галаксико”, Общинският представителен хор, училища, детски градини, читалища и граждани, съобщи Антоанета Шаркова началник на отдел ”Хуманитарни дейности” в общината. При силен дъжд празничната програма ще е в спортна зала „Младост”, информират още от общината.

В 18 ч. днес стартират и традиционните за община Димитровград дефилета на абитуриентите на централния площад. Първи по червения килим до откритата сцена там ще преминат зрелостниците на СУ „Любен Каравелов”. В 18 часа е сборният им пункт до Голямата пейка. Половин час по късно те ще се придвижат с колите по дясната алея към площад „България“.

Веднага след тях ще е дефилето на ПЕГ „Д-р Ив. Богоров”. Те се събират до Голямата пейка в 18:45 часа. От 19 часа ще се придвижат с колите до площада.

Заради баловете на 24 май от общината въвеждат временно ограничение на движението от 17 до 21 ч.  по ул. „Цар Симеон” от бл. № 3 до бл. № 5 (северно от сградата на Районния съд) и паркинга зад Общината.