От първия саниран блок в Димитровград сигнализират: Покривът тече!
От първия саниран блок в Димитровград сигнализират: Покривът тече! / Дарик радио-Хасково
От първия саниран блок в Димитровградсигнализират: Покривът тече!
84006
От първия саниран блок в Димитровградсигнализират: Покривът тече!
  • От първия саниран блок в Димитровградсигнализират: Покривът тече!

От покрива на първия саниран по националната програма жилищен блок в Димитровград тече при дъжд и сняг, водата се стича по фасадата и влиза в апартаментите- това сигнализираха живущите на № 18 от ул. Захари Зограф. Според тях проблемът е, че т. нар. козирка над терасите е едва 3 см. Ще внесем писмено този сигнал и до кмета Иво Димов, като се надяваме проблемът да бъде решен още преди официалното откриване, защото много хора са недоволни и се притесняват, че в апартаментите ще се появи мухъл, казаха още хората от блок 18. Той е 8-етажен, с два входа и 48 апартамента. Строен е през 1982 г., затова и сдружението на етажната собственост се казва „Единство-1982”, разказа домоуправителят Тоню Тонев. Той и хората не скриха, че са доволни от свършената работа, че в апартаментите им е значително по-топло, че санраната сграда е станала много красива и сами са избрали цветовете.

От първия саниран блок в Димитровград сигнализират Покривът тече
netinfo

Санирането му стартира на 20 октомври и приключи в срок, през декември 2015 г. Общата стойност бе 460 000 лв. без ДДС, а изпълнител- хасковска фирма.

От първия саниран блок в Димитровград сигнализират Покривът тече
netinfo

Веднага след сигнала от Дарик кметът Иво Димов изпрати за проверка на място началникът на строителния отдел в общината Клавдия Тончева, която се срещна с живущите в блок 18. Ако такъв проблем действително съществува, то той ще бъде своевременно отстранен за сметка на изпълнителите на строителните работи, тъй като по наредба блокът има 5-годишна гаранция, обясни Клавдия Тончева.

От първия саниран блок в Димитровград сигнализират Покривът тече
netinfo

Облагородено е и пространството около него, в момента се подменят тротоарни плочки. Ще спазя ангажимента, който поех още при разяснителните срещи по националната програма за саниране на жилищни сгради, за първите 10 блока в Димитровград за сметка на общината да бъде облагородено и пространството около тях, кометира Иво Димов. В ефира на Дарик той сподели и опасения, че няма да стигнат средствата за втория етап, който разширява обхвата и с монолитни сгради с 6 до 36 апартамента, тъй като по последни указания с приоритет ще са панелните.

32 са регистрираните в община Димитровград сдружения на етажната собственост в панелни блокове, като 27 са с подписани тристранни договори, съобщи началникът на строителния отдел Клавдия Тончева. За 24 от сградите има проведена процедура за избор на изпълнител на енергийното обследване и изготвяне на технически паспорти, като за 12 те ще бъдат представени до 10 февруари и до 20 февруари предстои обявяване на процедурата по ЗОП за проектиране и изпълнител. При останалите 12, които са на същия етап, обследванията ще бъдат представени в края на февруари, което означава, че началото на март ще бъдат пуснати процедурите по ЗОП за инженеринг, коментира още Клавдия Тончева. По думите й реалистичният срок за реален старт на дейностите по саниране на първите 12 блока в Димитровград, е началото на юни.

Регистрираните в общината сдружения за втория етап- тухлени блокове, към този момент са 14. Всичко по темата чуйте в приложения файл.