/ Dariknews.bg, архив
Временната комисия към Общински съвет-Хасково, създадена за разследване на сделките на бившия кмет, по-известна като комисията “Шалапатов”, трябва да се изнесе от общината до 6 юли съобщава haskovo.live. Председателят и Димитър Шалапатов съобщи, че за това го е информирала с писмо Гергана Киримова- директор на административната дирекция в Община Хасково.

Причината, според Шалапатов била, че административният директор не виждал защо за двама човека да се разходва цяла стая в кметството, затова ги приканвала доброволно да напуснат. Шалапатов обаче отказва.

Според него, такава заповед на кмета няма, а писмото на Киримова не било достатъчно, въпреки че е факт. Комисията “Шалапатов” бе създадена с решение на Общинския съвет, за да разследва сделки в община Хасково за периода от 2000 г. до 2015 г.

„Коалиция за Хасково”: Има около 10 колеги, които са в конфликт на интереси

Петчленката, поиска и получи стая в кметството, където на спокойствие да заседава и разследва стари сделки. Предоставянето на постоянно помещение на комисия в сградата на общината бе прецедент, защото въпреки че по правилника на Общинския съвет е възможно, до сега никой не бе искал подобна услуга от кмет. В града дори се пусна шегата, че Беливанов е уредил Шалапатов с кабинет.

Според самия Шалапатов обаче, стаята е много необходима на комисията му. Документацията от сделките от миналото управление била обемна и тъй като не може да се изнася извън администрацията, им трябвало постоянно помещение, в което да я преглеждат.

Комисията не заседавала всеки ден, но част от членовете и често се събирали там. Днес комисията също има заседание от 16 часа, за да разгледа документите на бул.„Освобождение”, който стана ясно, че няма акт 16. Но понеже ще присъстват и служители на общината, та въпросната стая била малка, така че заседанието щяло да бъде в друго помещение.

Според Шалапатов, комисията е свършила много работа за тези близо три години от създаването си, но имало още много какво да се ревизира, така че, стаята им трябва.

Като отчет за направеното до сега Шалапатов изреди цените на паркингите, които ревизирали, но пък съдът сега може и да ги отмени. Другите съмнителни сделки, които били предадени от комисията на прокуратурата били за продажбата на “Лебеда” и за строежа на сграда в двора на ОУ „ Христо Смиренски”.

Имало и други сигнали, по които в момента комисията работи - за сега в офис в общината, но след 6 юли – кой знае къде.