/ Дарик радио, Хасково
Тодор Караиванов
96155
Тодор Караиванов
  • Тодор Караиванов
„След като започнах да давам подкупи и проверките приключиха. Искаха ми по 50 евро на камион. Парите трябваше да ги давам в кабинета на Тодор Караиванов в края на седмицата или в края на месеца.

Чувахме се по телефона. Банкнотите, които давах бяха по 50 и 100 лв”. това каза днес основният свидетел Стелиян Христозов по делото срещу бившия митнически шеф Тодор Караиванов, който е познат с прякора си Пая. Той бе арестуван при спецакция преди две години. Тогава той бе задържан с белязани пари. И започна разследване.

Съпруга на подсъдим митничар го брани в съда

Днес окръжният съдия Филип Филипов започна разпит на основните свидетели. Първи застана Стелиян Христозов, който обясни, че е имало притискане от митничарите. „Без да сме допускали нарушения ни забавяха стоката, заради това имаше и отлив на клиенти.

Поискахме среща с Тодор Караиванов, който тогава беше шеф на митницата в Свиленград, разказа Христозов. И продължи: „Срещата беше в кабинета му. На нея присъстваше и турски бизнесмен.

Заради НПК: Буксува делото срещу бивш митнически шеф

Караиванов ми заяви, че срещата вече е закъсняла. Седмица по-късно имаше втора среща, на която ми бяха поискани пари, т.нар „данък спокойствие”. Веднага след като започнах да давам подкупи и проверките приключиха”.

По думите на свидетеля, който е подал сигнал в МВР, парите са давани в кабинета на подсъдимия. Имало 3 случая, когато рушветът е бил даден и в кола. „Винаги ставаше след края на работното време”, каза Христозов, който заяви, че има записки за всеки случай.

Хаос по делото срещу бившия шеф на митница Свиленград

До момента Тодор Караиванов – Пая не е давал обяснения. На поредното заседание, днес, той смени адвоката си. Мотивът за това е, че има непреодолими противоречия в линията на защита. Преди началото на заседанието, той влезе в Съдебната палата с 2 сака. Оказа се, че в тях има документи, с които той ще се защитава.

Обвинителният акт е изготвен от Софийска градска прокуратура.

"Антикорупция" на СГС внесе в ХОС обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград

Заседанието продължава с разпит на свидетели, сред които е и Хакиф Хабил, който е общински съветник от ДПС от Хасково. Към момента Хабил не пожела да говори по случая официално. По време на разследването той също е заявил, че са му искани пари, твърдят запознати.

Най-вероятно делото ще бъде отложено, защото в залата не се яви един свидетел, който е в чужбина. Прокурорът Илиян Рангелов вече заяви, че държи на неговия разпит.   

Още скандални факти може да чуете в звуковия файл