"Антикорупция" на СГС внесе в ХОС обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград

Антикорупция на СГС внесе в ХОС обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград
Антикорупция на СГС внесе в ХОС обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград / DarikNews.bg, Архив

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу бившия началник на Митница - Свиленград Тодор Караиванов за подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление (чл. 302, т.1, вр. с чл. 301, ал.1 пр. първо и второ, вр. с чл. 26, ал.1 от НК), както и за набавяне на противозаконна облага  в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение ( чл. 283 от  НК).

Тодор Караиванов е обвинен в това, че в периода от  началото на месец октомври 2014г. до 28.01.2015г. в  Свиленград, в качеството си на длъжностно лице  - държавен служител и заемащ отговорно служебно положение, поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 4 500 евро и 1 600 лева, за да не извърши действие по служба и затова, че не е извършил действие по служба, пишат от прокуратурата. Караиванов е искал и получавал подкупите от представители на спедиторска и транспортна фирми, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“ товарни превозни средства.

Разследването е събрало доказателства за това, че след встъпването си в длъжност Караиванов е разпоредил в Програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства на Митница Свиленград да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, преминаващи обичайно през пункта Капитан Андреево, обслужвана от спедиторската фирма. В същата система била заложена и една транспортна фирма, превозваща стоки пред МП „Капитан Петко Войвода“. Залагането на фирмите като сигнал в Програмата предполагало извършването на щателна проверка винаги, когато пътно превозно средство на тази фирма преминава през митническия пункт. Извършването на всяка включвало цялостно разтоварване на превозваните товари. Разтоварването и проверката отнемали от 6 до 8 часа - време, през което превозните средства престоявали на митническия пункт. Това се отразявало негативно върху срочното изпълнение на доставките. Наред с това, разходите за разтоварване и последващо натоварване на стоките били изцяло за сметка на превозвачите. Това довело до значително увеличаване на разходите й, както и до забавяне в доставките.

В хода на разследването е установено също, че за срок само от 10 дни, на основание заложените от Караиванов сигнали в програмата, са извършени 17 щателни митнически проверки на превозни средства на товарни автомобили, преминавали през МП „Капитан Андреево“, като при нито една не са били констатирани нарушения на митническото законодателство от проверяваната транспортна фирма. Представител на тази транспортна фирма, заедно с представител на българската спедиторска  фирма провели разговор с Караиванов, като се интересували каква е причината да се извършват постоянни проверки на автомобилите, след като няма установени нарушения. Караиванов отговорил, че ще извърши проверка. След този разговор обаче, в личен разговор с представителя на спедиторската фирма, Тодор Караиванов му заявил, че за да не продължат проверките на автомобилите, трябва да му дава по 50 евро за всеки преминал през „Капитан Андреево“ товарен автомобил. Караиванов уточнил, че сума в този размер иска за всеки товарен автомобил, за който спедиторската фирма осъществява митническо оформяне и деклариране на документи. Притиснат от искането и за да не загуби клиентите си, спедиторът се съгласил и в периода от началото на месец октомври 2014г. до 28.01.2015г.  дал на обвиняемия общо сумата от 4 500 евро и 1 000 лева, пишат от прокуратурата.

За да не се извършват щателни митнически проверки и на товарни автомобили на транспортната фирма, чиито автомобили преминавали през МП“Капитан Петко Войвода“, Тодор Караиванов провел разговор  и с представител на тази фирма. От него искал сумата от по 200 лева за всеки преминал през пункта товарен автомобил. За да нетърпи непрекъснато загуби, представителят на транспортната фирма също се съгласил и на 28.01.2015г. предал сумата от 600 лева на Караиванов, тъй като през пункта били преминали 3 негови коли.

Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени, заради което ще отговаря пред съда и за това, че на 28.01.2015г.  в кабинета си в Митница Свиленград в качеството си на началник, набавил за себе си противозаконна облага – сумата от 10 000 евро. След като заел поста Караиванов заявил на свой подчинен, отговорник “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево”, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция „Митници”, а заплатата, която получава, не му достига за покриване на разходите при тези срещи. Отговорникът споделил за казаното от Караиванов с колегите си – още трима отговорници “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево”. Мотивирани от заеманото отговорно служебно положение от Тодор Караиванов и парадираната от него близост с ръководството на агенцията,  притеснени да не загубят работата си, четиримата отговорници решили да съберат сумата от 10 000 евро и да му я дадат, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения. В изпълнение на общото решение, през месец януари 2015г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2 500 евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на митницата.

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лева.

 

Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото.