Тодор Караиванов митница
Тодор Караиванов митница / Дарик Радио, архив

Хаос с имената на свидетели по дело срещу бившия митнически шеф Тодор Караиванов настана в Окръжен съд. Днес трябваше да започне делото срещу Караиванов, който бе арестуван зрелищно през януари 2015 г., а след това бе обвинен от Софийска градска прокуратура за вземане на подкуп. Делото обаче се препъна още на старта и ход не бе даден.

"Антикорупция" на СГС внесе в ХОС обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград

Преди съдът да реши дали да отложи процеса, при проверка на явилите се свидетели, стана ясно, че има допуснати редица грешки. Оказа се, че има объркани имена на свидетели, призовани са хора, които реално не съществуват, в обвинителния акт са посочени едни имена, а в призовките и съдебният списък - други. Гаф стана и с името на служител на ДАНС. Вместо Георгиев, призовка е получил Петров. За процеса е извикан Димитър Лилянов, но на призовката е записано – Никола Лилянов, какъвто човек не съществува.

Отстраниха Тодор Караиванов от митницата

По делото срещу Тодор Караиванов показания трябва да дават 52-ма свидетели. Оказа се, че подсъдимият е сменил адвоката си на 28-ми септември. Новият му защитник, от София, обаче не влезе в залата, защото не се е запознал с материалите от разследването, а това му попречило „да се подготви и не е в състояние да се яви”.

Съдия Филип Филипов направи забележка на Караиванов и след това назначи резервен защитник, който ще се явява, ако подсъдимият остане сам в залата по време на някое от заседанията. А явилите се свидетели, около 45 души недоволстваха, че са се разкарвали напразно.

Окръжен съд Хасково ще направи опит да нищи случая през ноември.