Димитровградската галерия- дом на красотата с 16 творби от Пленер-2012
Димитровградската галерия- дом на красотата с 16 творби от Пленер-2012 / DarikNews

Изложбата „Пленер Димитровград’2012 г.” бе открита днес в градската галерия "Петко Чурчулиев" от куратора й Стефан Чурчулиев, кмета на общината Иво Димов, председателя на местния парламент Стефан Димитров, уредника Надежда Стойнева и художниците, участвали в тазгодишния пленер. Изложбата е част от празничната програма за 65-годишнината на Димитровград. Включва 16 картини на Свилен Блажев (Кюстендил), проф. Димитър Чолаков (Търговище), Чавдар Петров (Видин), Георги Стойнев (Димитровград) и Стефан Чурчулиев (София/ Димитровград). Всеки от тях  оставя своя творба за фонда на градската художествена галерия, както изисква статутът на възобновения през 2010 г. след близо 20-годишно прекъсване традиционен пленер. Изложбата с картините от тазгодишния ще остане в галерията до 2 октомври. Чест и гордост е за всеки град и всяка галерия да притежава такива творби. Радвам се, че навръх рождения ден на Димитровград галерията ви е дом на красотата, коментира уредникът Надежда Стойнева.

Богатият фонд на димитровградската галерия да има своята постоянна експозиция в сградата на бившия МУЦ си пожелаха кметът Иво Димов и председателя на общинския съвет Стефан Димитров.

Димитровградската галерия дом на красотата с 16 творби от Пленер2012
netinfo


Днес бе представен и новият календар на Община Димитровград. Той е единственият в страната от септември до септември, отбеляза кметът Иво Димов. Тазгодишното луксозно издание включва 13 картини на български художници - класици от изложбата „Другият музей. От Рембранд до Майстора”, уредена в димитровградската галерия през май от Съюза на частните колекционери в България.

Сутринта в Алеята на побратимените градове в парк "Марица", наречена "Юбилейна", бе открит каменен паметен знак. В церемонията участваха и делегации от побратимени на Димитровград градове. На тържествената сесия от 17.30 ч. днес те ще поднесат поздравителни адреси, както и председателите на съветнически групи, съобщи Стефан Димитров.

В 19 ч. на площад България е кулминацията на тържествата в чест на 65-я рожден ден на Димитровград. Там ще гостуват и министърът на икономиката Делян Добрев и на културата Вежди Рашидов, който е почетен гражданин на града. В концерта участват Орлин Горанов, Мариана Попова и Ивана.