/ iStock/Getty Images
Започват безплатни консултации за жертви на домашно насилие в Хасковско, съобщиха от Фондация "Български център за джендър изследвания".

Услугата ще се осъществява по проект за пръв път от мобилни екипи за общините Стамболово, Минерални бани и Ивайловград, а в областния център Хасково предоставянето й ще бъде продължено.

Българският фонд за жените предлага безплатни консултации

В консултациите ще участват социален работник, психолог и юрист, според нуждите на всеки конкретен потребител. Това са скъпи услуги, което често се явява като пречка пред пострадалите да потърсят помощ и защита на нарушените им човешки права, отбелязват от фондацията.

От там допълват, че проектът "За живот без насилие по време и след пандемията" е обезпечен с финансова помощ от Министерството на правосъдието. Изпълнението му идва в период на ескалация на случаите на домашно насилие, което се вижда от ежегодните статистики и справките от съдилищата за заведени дела по Закона за защита от домашно насилие.

Причините за увеличението на случаите на домашно насилие са много, пандемията също е фактор, който допринесе за този бум на насилие, се подчертава в съобщението.
БТА