/ Областна администрация-Сливен
РЗИ издаде предписание, с което забранява употребата за питейни нужди на водата от седем чешми в Хасково заради нарушени микробиологични и химични показатели, съобщиха от общината. Предписанието е от вчера.

Заради урана: 4 водоноски снабдяват с вода Харманли

В него се казва, че е извършено изследване на проби вода от местни водоизточници традиционно използвани от населението за пиене, намиращи се на територията на Хасково. Пробите показват, че водата не отговаря на нормите за качество по контролираните микробиологични и химични показатели за контрол.

Във водата на чешмата под  бившия „Техникум по Автотранспорт“ има превишение на колиформи и нитрати. Тази на улица „Бачо Киро“ също е с превишение на нормата за колиформи.

Направиха нови изследвания на водата в Хасково

Пробите на чешмата на улица „Ахрида“ са с наднормено съдържание на колиформи, ентелококи,манган и желязо. С  колиформи и нитрати е и водата на чешмата на улица „Балатон“ Тази на улица „Каменни“ е с установено над нормите съдържание на колиформи и ешерихия коли.

Взети са проби и от чешма “Георги“ в парк „Кенана“, там водата е с по-високо от допустимото съдържание на колиформи и нитрати, а чешмата в същия парк “Три чучура“  е превишение на нормите за колиформи и ешерихия коли.

Емил Георгиев: Проблемът с хасковската вода няма да се разреши с кладенци

Предписанието задължава общината да обозначи седемте чешми с неизтриваем надпис “Водата не е годна за питейни нужди“ и да уведоми чрез медиите населението на Хасково да не използва водата от тези източници.