/ Община Габрово
На 1 ноември - Деня на народните будители се състоя 14-тото издание на Априловските награди за литература в Габрово, съобщиха от Общината.

Тази година церемонията се проведе в празнична атмосфера в Ритуалната зала на Общината. Организатори на събитието бяха: Община Габрово, Дружество на писателите, РБ “Априлов-Палаузов“, НЧ „Априлов - Палаузов -1861“, НЧ „Зора-1872“ - кв. "Нова махала", издателство „Екс-Прес“, РЕМО „Етър“ и Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Служители на РИМ-Габрово изнесоха уроци, посветени на Народните будители

Рецензент и председател на журито беше доц. д-р Владимир Донев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Поетът и писател Генчо Витанов беше отличен с награда за цялостно творчество. Нела Рачевиц - Вр и.д. Кмет му връчи грамота и стауетка от името на Община Габрово. Витанов получи и безплатна читателска карта от Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“.

Генчо Витанов Витанов е роден в с. Денчевци, Дряновска община. През 1960 г. завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност – българска филология.

Издава стихосбирките “Земна светлина” (1985), “Целебни строфи” (1994), “Окото на лятото” (2002), “Мъже в неделя” (2007) и “Окото на зимата” (2008). Съставител и съавтор е на книгите “Дряновски дейци” (2007),“Голямата колегия” (2008) и други.

Участва в национални и международни антологии на хайку-поезия: “Дъждовни семена”-С(2001), Anthology of Southeastern European haiku (1999), Haiku society of America - New York-1999, печатал е стихотворения в Сърбия - Белград, Пожега в “Хайку-новини” гр.Ниш, 2002 г. и други.

Габрово отбелязва тържествено Деня на народните будители

Член на Съюза на българските писатели. Генчо Витанов е превеждал поезия от руски, сърбохърватски и унгарски език. Има научни и методически публикации. Носител е на орден “Кирил и Методий” - ІІ степен.
 
Останалите носители на Априловска награда в отделните категории са:

Мария Димиева - отпечатване на ръкописа „Женски свят“, осигурено от издателство „ЕКС-ПРЕС”.
Даниела Стан - награда за „Млад автор“ (с романа „Да се върна“) - грамота и парична награда от НЧ „Зора-1872“.
Веселин Стоянов и Катя Гечева–Стоянова - грамота и парична награда от РБ „Априлов - Палаузов“ за книгата „Хроника на Бръчковия род“ в категория „Краеведска историческа литература“;
Любка Томова–Фогт - грамота и предметна награда от Дружество на писателите – Габрово за стихосбирката „Мансарда“ в катагория „Първа отпечатана книга“;
Мирела Костадинова – грамота и парична награда от НЧ „Априлов – Палаузов - 1861“ за книгата „Червените мишки“ в категория „Литература за деца“;
Ангел Иванов - грамота и парична награда от ИК „Луна“ за книгата „Техническа проверка“ в категория „Художествена литература“.


За тържествената атмосфера на събитието се погрижи Смесен хор при НЧ „Априлов - Палаузов“, с диригент Елена Назърова.