Вотът на недоверие може да разклати правителството или да бетонира някой министър, смята депутатът Ивелин Николов
Вотът на недоверие може да разклати правителството или да бетонира някой министър, смята депутатът Ивелин Николов / Дарик Габрово

 

„Възможно е и е хубаво гласът на местните структури на БСП да се чува. Хубаво е да предлагат конкретни неща", коментира депутатът Ивелин Николов намеренията на местните организации на партията, които настояват за вот на недоверие към кабинета. Към тази идея са се присъединили и членовете на левицата от областта.

Според Николов идеята сама по себе си не е лоша, защото това е една от най-често срещаните парламентарни практики в света и форма на дейност на всяка една опозиция. Той обаче е на мнение, че преди да се внесе вот на недоверие, трябва да се направят изводи от два важни анализа. Първо трябва да се анализира в кой сектор на политиката вотът ще срещне най-голяма гражданска подкрепа - в здравеопазването, във финансовата сфера, в социалната политика, безработицата, регионалното развитие.

„Въпросът е от кой от секторите да повдигне въпроса. Защото едно внасяне на вот на недоверие може както да разклати правителството, така може и да бетонира някой министър и той в следващите шест месеца да работи безпрепятствено. Така е защото нямаш право да внесеш втори вот в рамките на половин година по една и съща тема", казва още Ивелин Николов.

Второто важно нещо, което трябва да се анализира, е каква подкрепа ще срещне този вот и в Парламента и извън него, защото подобни действия рядко успяват. „Мисля, че може да се работи по такъв вот на недоверие, но когато той се подготви добре. Не може така - от днес за утре", убеден е депутатът.