Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания
Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания / Община Габрово
Уволняват служители на Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема” в Габрово и други лица, които имат отговорност към неадекватната грижа за децата. Това обяви Таня Христова, кмет на Габрово. Снощи тя изрази позицията си на сайта на местната администрация. Преди това при нея се събраха представители на структури и институции, които имат отношение към грижата за децата, пребиваващи в такива центрове.

Социалистите искат оставки по върховете на администрацията

От ГЕРБ призоваха: Случаят с насилието над деца в габровския център да не се политизира
 
„Нов екип от специалисти ще поеме грижата за децата в Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема”. След ръководителя на Центъра, всички които имат вина за неадекватната грижа ще бъдат освободени.”, е позицията на Христова.
 
Тя съобщава, че мястото им ще заемат хора, които искат и могат да полагат качествена грижа за децата и младежите с увреждания. До тогава, в този кризисен период, по правилата на действащото законодателство, 24-часовата грижа ще обезпечим с подкрепата на Обществения съвет за социални дейности и институциите, ангажирани с грижата за деца с увреждания в Габрово.

Как започва разривът между бившата шефка на центъра за деца с увреждания и служителите й?
 
„От тук насетне ще се фокусираме върху създаването на екип, който ще бъде професионално избран и подготвен да работи в тази среда. В понеделник в Габрово ще пристигнат експерти от неправителствения сектор, за да допълнят мерките, с които да осигурим максимално добра и комплексна грижа в Центровете за настаняване от семеен тип.”, информира Таня Христова.
 
„При най-малкото съмнение, че не можем да се грижим за тези деца, с всички рискове и отговорности на това решение, аз считам, че най-правилното мое действие е те да бъдат изведени.”, е становището на кмета.