Сигнал
Сигнал / Сигналът до Таня Христова
Допреди около година и половина ситуацията в Центъра за деца с увреждания в габровския квартал Трендафил, станал известен като „Хризантема”, ситуацията е била нормална. Това разказа пред Дарик представителка на персонала, която не пожела името й да бъде оповестено.
 
Маринела Лазарова е искала да ги злепостави и настрои срещу децата, убедени са доскорошните й подчинени, твърди служителката от центъра.
 
Тя разказа, че проблемите започват с късане на дрехи, рязане на връхни облекла и ботуши, принадлежащи на персонала и с разсипана храна в стаите на децата. Маринела Лазарова е искала да ги злепостави и настрои срещу децата, убедени са доскорошните й подчинени, на които направило впечатление, че в събота и неделя такива инциденти не се случват. Това ги накарало да се усъмнят, че самата Лазарова и социалната работничка сами режат дрехите и ги хвърлят по пода в стаите на децата храна.  

Дисциплинарно уволнение за шефката, допуснала насилие над деца с увреждания
 
„Ние това не можем да го докажем. Те бяха ни заплашили, че ще ни съдят.”, разказва служителката. През 2017 година персоналът взел решение да подаде сигнал за разрива с ръководителката до кмета Таня Христова. Страхът, че могат да си загубят работата ги спрял.

Месеци по-късно все пак алармирали кмета писмено.

Подписали се 10 души, между които и две жени, които вече били напуснали центъра. 

 По думите на служителката разривът между ръководителят Маринела Лазарова и социалната работничка Йорданка Милчева от една страна и останалите им колеги от друга тръгва с извеждането на едно момиче на около 20 години от центъра. Това става с активната роля на част от персонала, тъй като са убедени, че е опасна за останалите деца и за самите тях.
 
„Всичко започна когато дойде това детенце – Веса, те много го харесаха. Имаха към него специално отношение. Беше на 21-22 години, но с развитие на 4-годишно дете. Можеше да говори, разпознаваше предмети по картинки.

Беше забавна. Някои деца са лежащи, други не могат да говорят, а тя беше най-атрактивната, най-забавната. Но за нас не беше най-забавната. Ние трябваше да тичаме след нея, да пазим децата.

Те с нея се забавляваха. Тя вземаше лекарства, а те не й даваха да спи. Искаха да е край тях, да подскача, да ги забавлява. Следобед, въпреки че има терапия и взема лекарства, те не й даваха да спи.

Имаше плюшени играчки, вързани на една връвчица. Те ги вземаха и ги хвърляха в коридора, тя ставаше, дразнеше си, започваше да вика. В събота и неделя тя спеше, на нас ни бяха казали, че колкото повече спи, толкова по-добре ще се чувства. И винаги щом се наспеше, беше спокойна.
 
Подрастващите в Габровските центрове за деца с увреждания в квартал Трендафил и ул. Мирни дни са в добро състояние, показаното в клиповете насилие не им е оказало видимо въздействие, стана ясно днес от Радостина Братованова,  директор на Териториална дирекция „Социално подпомагане".

Братованова смята, че насилието над деца в габровските центрове не е било еднократно
 
Протоколите за това са подписани от 9 човека. В момента се разговаря с всички деца от двата центъра. Братованова заяви, че при деца с такива проблеми е много трудно да се определи какво е състоянието им. Оказва се, че има и друг проблем и бързо трябва да се изясни кой дава лекарствата на децата, при условие, че медицинската сестра е в болнични от месеци насам.