Празнични прояви по повод 103 години от обявяване на Независимостта
Празнични прояви по повод 103 години от обявяване на Независимостта / Дарик Габрово, архив

В Габрово 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана с празничен концерт. Днес от 11 ч. на ул. „Радецка", оркестър „Габрово", с диригент Николай Венков, ще поздрави габровци и гостите на града по повод празника.

Община Дряново и Народно читалище „Дряновска пробуда-2008" организират тържество по повод 103-годишнината от обявяване Независимостта на България. Честването започва в 11 часа пред паметник „Майка България". Община Дряново отправя покана към всички дряновци, да се присъединят към празника и да поднесат венци, и цветя, като израз на признателност към предците ни.

В Севлиево в 9.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на пл."Свобода". От 10 часа на крепостта „Хоталич" ще започне празнична програма с участието на фолклорни групи от читалищата в общината, а за децата са предвидени спортни игри. Вечерта от 18 часа на естрадата пред сградата на Общината концерт ще изнесе Естрадно-духов оркестър „Севлиево".

В Трявна празникът започва точно в 11 часа с Шествие за поднасяне на венец пред Славейковата къща. Там ще бъде изнесена кратка беседа за Христо Славейков и участието му в обявяването на независимостта на България на 22.09.1908 г., в гр. Велико Търново. Ще бъдат връчени свидетелства и грамота на ръководителите на групите „Извор” и „Ралица”.