Повече светлина с по-малко разходи за ток
Повече светлина с по-малко разходи за ток / Кирил, личен архив

С настъпването на зимата и навлизането в периода с най-къси дни и най-дълги нощи през годината се налага по-дълго време да използваме изкуствено осветление в нашите домове или работни помещения. Това неминуемо генерира разходи за ток, макар те да са несравними с тези за отопление или охлаждане. С помощта на съвременните технологии и ефективни начини на потребление всяко домакинство може да постигне по-добра осветеност на дома с по-малко разходи за електрическа енергия.

Традиционно ЕНЕРГО-ПРО използва енергоспестяващо осветление в своите офиси и клиентски центрове в страната. Компанията предлага на Вашето внимание няколко практични съвета как да използвате осветителните тела ефективно и едновременно с това да оптимизирате сметките си за ток:

- Осигурете максимален достъп до дневна слънчева светлина в стаите като поддържате прозорците чисти, а щорите и завесите - дръпнати;

- От гледна точка на интериора, стените и таваните в светли тонове са за предпочитане, тъй като степента на отражение на светлината е много по-висока;

- Винаги изключвайте осветлението, когато напускате стаята за повече от 10 минути;

- За осветление в преходни помещения изберете такова с вградени детектори, които го включват при движение;

- Мястото и мощността на осветителните тела съобразете с големината и функцията на съответната част от дома;

- Регулирайте степента на осветеност в стаите според нуждите си - използвайте слабо разсеяно осветление докато гледате телевизия, например, и насочен тип осветление при работа на бюро;

- Използвайте енергоспестяващи крушки, с които постигате същата и по-добра осветеност на помещенията със значително по-малък разход на електроенергия. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W.

Крушките с нажежаема жичка са най-масовите в България, но една такава преобразува над 90 процента от консумираната електроенергия в топлина и само останалото - в светлина, част от която дори е невидима за човешкото зрение. Проста калкулация показва, че ако една 100-ватова крушка е включена по 8 часа в денонощието, тя ще изразходва 24 киловатчаса на месец.

Компактните флуоресцентни крушки (CFL; наричат се още "луминесцентни") осигуряват същото количество светлина като обикновените, но използват една четвърт от енергията. Една 13-ватова CFL лампа свети със силата на 60-ватова обикновена и издържа около 10 хиляди часа, което е поне 10 пъти повече.

По-ново поколение са светодиодните крушки (LED), които не съдържат вредни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни. При закупуването на енергоспестяващи и LED крушки е важно да се вземе предвид обозначението за лумени върху опаковката: 450 лумена отговарят на 40 вата при конвенционалната крушка, 800 лумена = 60 вата, 1100 = 75, а 1600 = 100 вата.

С разумно и практично потребление и с минимална промяна на навиците можем да оптимизираме разходите си за електроенергия и едновременно с това да запазим уютно осветлението в дома.