Община Габрово e подготвена за работа и живот при зимни условия
Община Габрово e подготвена за работа и живот при зимни условия / Dariknews.bg, архив

Община Габрово има добра предварителна подготовка за работа и живот при зимни условия е изводът от заседанието на ръководствата на институции, ведомства и дружества, ангажирани с осигуряване на готовността за живот през зимата.

Обобщената картина за зимната готовност в общината показва, че отоплението във всички детски, учебни заведения и социални услуги е осигурено. Осигурен е транспортът за учениците, подлежащи на задължително обучение от населените места, в които няма училища.

Общински пътнически транспорт е обезпечен технически, с горива и кадрово. Автомобилите на дружеството са подготвени за зимата и снабдени с необходимите за работа при есенно-зимни условия приспособления. Обезпечено е и зимното поддържане на територията на общината. Общинското предприятие "Благоустрояване" разполага с 25 снегопочистващи машини и достатъчни количества инертни материали и противозамръзващи химикали. Звено „Озеленяване" продължава прочистването на пътната и алейна мрежа от растителност, повдигат се короните на дърветата и се премахват сухи и счупени клони. Определена е дежурна група, която ще реагира при извънредни ситуации в града, изискващи отстраняване на паднали дървета върху пътната мрежа. Областно пътно управление е създало необходимата организация за нормалната експлоатация на републиканските пътища. Зимното поддържане на община Габрово ще се осъществява от три опорни пункта, в които има налични инертни и химически материали.

Дружество "Топлофикация - Габрово" е извършило планираните и основните ремонтни дейности на топлопреносната мрежа, както и на основните и резервни топлоизточници на централата. Проблем е старата и износена топлопреносна мрежа и възможните пробиви по нея.

Дружество "Енерго-Про Мрежи" е изпълнило техническата си подготовка за зимата, свързана с необходимите ремонти по електропреносната мрежа. За отстраняване на аварии в община Габрово ще работят 13 аварийни екипа, оборудвани със специализирани и високо проходими автомобили.

Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението е извършила сезонното техническо обслужване на наличната техника. Службата разполага с осем специализирани автомобила, окомплектовани с необходимото оборудване, както и с верижна техника.

Всички здравни и лечебни заведения на територията на общината са подготвени за работа при зимни условия. В областната болница е извършено цялостно преустройство на отоплителната централа, като от този отоплителен сезон отоплението и осигуряването на битова гореща вода ще се извършва от нови водогрейни котли на природен газ. В болницата е доставено и резервно гориво - газьол за отопление при аварийни ситуации.

Полицейски екипи ще продължат да дават дежурства в празничните дни в местността Узана и тази година. Спасителният отряд на Планинска спасителна служба няма да има дежурства по график, но ще бъде в непрекъсната готовност да отговори адекватно при критична ситуация във високата част на планината.

Единствените възможни усложнения през предстоящия зимен сезон са свързани с интензивен снеговалеж, придружен със силен вятър, сняг с висока плътност, обледявания и много ниски температури.