Поглед на Париж от върха на Айфеловата кула предлага ДХС
Поглед на Париж от върха на Айфеловата кула предлага ДХС / ДХС

Айфеловата кула, най-посещаваният архитектурен паметник на света, навършва 125 години. Музеят „Дом на хумора и сатирата” посвещава предстоящия Весел четвъртък, 10 юли, на забележителната годишнина

В програмата на вечерта ще бъдат представени малко известни факти за историята и сегашното състояние на този архитектурен шедьовър. Гостите ще имат възможност да видят видеофилми, чрез които да направят няколко виртуални разходки из френската столица. Поглед на Париж от върха на Айфеловата кула и жива музика на габровското струнно трио Христофор Михайлов, Ивелин Вълков и Елена Вълкова са други атракции, които екипът на ДХС е подготвил.

Поглед на Париж от върха на Айфеловата кула предлага ДХС
netinfo

Особен акцент на вечерта е представянето на тематичната колекция сатирични рисунки „Айфеловата кула – символът на Париж”. Неин автор е Флориан Дору Крихана от Румъния, който ще пристигне от родния си Галац специално за откриването на втората си самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата. Тематичната колекция включва 40 оригинални цветни сатирични рисунки, изпълнени в разпознаваемия ретро стил на художника. Изчистеният рисунък, топлите багри и приглушените пастелни тонове позволяват на преден план да изпъкне тънкото чувство за хумор на автора. Родени от въображението на един талантлив майстор на молива и четката, превъплъщенията на Айфеловата кула наистина впечатляват и пробуждат желание за едно истинско пътешествие до Париж.

Веселият четвъртък започва в 17:30 ч. на 10 юли в зала 7 на Дома на хумора и сатирата.

Изложбата „Айфеловата кула – символът на Париж” ще остане до края на август.

Поглед на Париж от върха на Айфеловата кула предлага ДХС
netinfo

Флориан Дору Крихана е един от най-талантливите румънски карикатуристи. Известен е със сериите си сатирични рисунки по различни теми. Лауреат е на повече от 100 отличия и награди от национални и международни конкурси за карикатура. Три пъти е отличен като карикатурист на годината от ФЕКО-Румъния (2000, 2003, 2006 г.). Представял е самостоятелни изложби в Германия, Полша, Белгия, Сърбия, Люксембург, Иран, Румъния и България. Носител е на Специалната награда за карикатура на Министерството на културата от XVI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2003.