Снимка:
Снимка: / РИМ - Габрово
Директорът на Регионален исторически музей – Габрово Красимира Чолакова и директорът на Регионална библиотека „Априлов–Палаузов” Савина Цонева са удостоени с грамоти и почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Това стана на специална церемония с участието на министъра на културата Боил Банов.
 
„Това е едно заслужено отличие – не само за мен, а за цялата музейна институция, която е на 136 години. Едно заслужено признание за труда на хората, които през цялото това време са събирали и са направили фонд от над 120 000 единици. Това е фонд, свързан с историята на града. Това е едно заслужено признание и за труда на екипа, който съм създала и който работи в момента”, коментира Красимира Чолакова часове след церемонията.

Снимка:
Красимира Чолакова

Директорът на габровската библиотека Савина Цонева споделя, че не е имала очакване за толкова високо отличие.
 
„Очакването беше дълго. Отидохме с нагласата да получим грамоти, но бяхме отличена много по-високо. Важно за мен е, че номинациите са направени от професионалните среди. Специално моята кандидатура е издигната от „Българската библиотечно-информационна асоциация” и от Регионалната библиотека във Велико Търново. След номинациите, комисия в Министерство на културата преценява дали се заслужава съответната степен. Наградите, които ние с Красимира Чолакова получихме – почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики” е с няколко степене. Най-високата е огърлие, следва звезда, зратен, сребърен и грамота. Ние получихме златен.”

Красимира Чолакова и Савина Цонева са удостоени с почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен
 
Номинацията на Красимира Чолакова също е направена от професионалната общност. Номинацията и е направена от няколко регионални и общински музея в България – Велико Търново, Ловеч, Севлиево, Трявна, от габровските „Етър”-а и Музея на хумора и сатирата. От друга страна Чолакова получава номинация и от Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” към Министерство на културата
 
Регионална библиотека „Априлов–Палаузов” успя да заеме своето достойно място сред първите в страната, показва получаването на голямата награда, смята директорът Савина Цонева. 

Снимка:
Савина Цонева

„За десетте години, през които работя, както и за тридесетте години, през които работя в библиотеката, се чувства наистина удовлетворена от това, което правя всеки ден. Нашата библиотека успя да заеме своето достойно място сред първите в страната. Заслужаваме го, ние сме на почти 160 години.”

Наградите са персонални, за лични постижения, но и Савина Цонева, и Красимира Чолакова отчитат, че признанието е свързано с дейности, реализирани благодарение на институциите, за които работят. Двете споделят, че е важно човек да получи наградите си навреме. За да ги оцени, да изпита радост от тях и сили да допринесе още за развитието им. 
 
Плановете на Красимира Чолакова за развитието на РИМ–Габрово предвиждат пълно обновяване на експозицията „Габрово и габровци” и ремонт на сградата на музея, която е паметник на културата от национално значение. Идеята е да се покаже историята на Габрово с археологически находки.
 
„Силно присъствие ще има археологията. Ще представим неща, които широката публика не е виждала до сега. Ще покажем и по-новите периоди – връзката между Габрово и Европа – общото, но и отликите. Експозицията, която ще направим ще е много модерна и ще достига до 40-те години на ХХ век. С филми и видео ще покажем и периода на социализма, тъй като и от това време сме съхранили факти от история – културни ценности, артефакти. Благодарение на това ще се види развитието ни в един дългосрочен период.”
 
За да се направи модерната експозиция, сградата се нуждае от сериозен ремонт. Постройката е паметник на културата от национално значение и запазването му е от голямо значение.