Сникма: РИМ-Габрово
Сникма: РИМ-Габрово / Красимира Чолакова
Директорът на Регионален исторически музей – Габрово Красимира Чолакова е удостоена с грамота и почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това стана на специална церемония с участието на министъра на културата Боил Банов.

Директорът а Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Савина Цонева получава същото отличие.
 
„За мен е огромна чест да споделя с изтъкнати дейци на културата и изкуствата същността и традициите на 24 май.”
 
С тези думи министърът на културата Боил Банов се обърна към гостите на официалната церемония по връчването на традиционните награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Висока оценка за концепцията, която Красимира Чолакова представи за развитието на РИМ-Габрово

Снимка: Министерство на културата
Церемонията по награждаването

„Наистина е голяма радост за нас – и за колегите ми зам.-министри, и за цялото министерство. Много хора го казаха и това е вярно – почитаме всички региони, почитаме и малките населени места, следим какво се случва и за нас това е въпрос на чест. Гордеем се с тази политика“, посочи още министърът.
 
В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени с музикални изпълнения от Ивайло Василев от НМУ „Любомир Пипков“ и Стоимен Пеев от „Софийски солисти” и Квартет „София“ на Софийската филхармония, които бяха също сред отличените. В края на церемонията традиционно прозвуча и химнът в чест на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”.