Почетен знак на Габрово
Почетен знак на Габрово / Красимира Чолакова, личен архив
Красимира Чолакова е новият стар директор на Регионалния исторически музей. Конкурсът за директор бе обявен от Община Габрово в края на април. Красимира Чолакова представи своя концепция за развитие на музея в следващите 5 години, която беше оценена от журито много високо. Тя събра 578 точки за представянето си. Какви са нейните виждания за развитието на музея и кои са важните неща, които трябва да се случат в близко бъдеще - разказва Красимира Чолакова в интервю пред вестник „100 вести"

„В първия ми мандат концепцията ми също беше за 5 години от 2012 до 2017 години. Аз не само изпълних всички неща, които бяха планирани в нея, но имаше и много, които не бяха планирани въобще, а бяха направени. Новата концепция е също за 5-годишен период – от 2017 до 2022 година.

В нея съм заложила една от важните тенденции – развитието на Музея като център за историята на региона. Възнамерявам също така да се обнови експозицията „Габрово и габровци“ и археологията на този регион вече да заеме едно достойно място. Досега правените експозиции не включват археологическото богатство, което се съхранява в Регионален исторически музей.

Две трети от новата експозиция ще бъде с археология. Друга тенденция за развитието на музея, която съм заложила в концепцията си, е обособяване на Музея като център за реставрация и консервация на движими културни ценности. Знаете, че през 2015 година открихме ателие за реставрация и консервация.

Нашата помощник-реставраторка Ивелина Методиева се обучава от Нина Турлакова, много добър специалист по реставрация на антично стъкло, метал, дърво, керамика. Догодина Методиева ще може да кандидатства и да стане реставратор, вписан в регистъра на Министерството на културата. Ще поискаме от Министерството на културата още една бройка за реставратор и с трима човека ние вече ще можем да задоволяваме нуждите от реставрация на целия регион.

Говоря не само за музеите от областта, а и за колекционери, които идват при нас да реставрират. Друга важна тенденция е развитието на музея като център за научни изследвания на областта. В момента ние имаме четирима човека, които работят по докторантури по средновековна археология, нова и най-нова история във Великотърновския университет. За събирателската работа в съответните области на музейното дело сме заложили кандидатстване по различни програми за извършване на археологически проучвания на различни места в Габровска област. В музея имаме двама археолози, които могат да работят на различни археологически обекти."