съд
съд / Снимка: Дарик, архив
ДЪРЖАВАТА ОТНЕ ИМУЩЕСТВО ЗА НАД 26 МЛН. ЛВ., ГАБРОВЕЦ Е СРЕД ЗАСЕГНАТИТЕ - ПИШЕ „100 ВЕСТИ"
„Общо отнетото имущество по влезли в сила съдебни решения за 2017 г. (по неокончателни данни) е малко над 26 млн. лв.“, отговарят на запитване от вестник „100 вести" от пресцентъра на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Част от това имущество, придобито в полза на държавата, е на габровеца Веселин Н. Авторът на тази водеща за изданието статия - Ружа Любенова, припомня, че преди повече от десет години той получи присъда за изнудване, което бе направил в далечната 1993 г. Ще припомним, че тогава, на 20 май късно вечерта, Веселин Н. наби двама души в къмпинг „Сарая“ край Габрово, след което ги заплаши и принуди да му дадат 2200 лв., както и цигари и алкохол за още 367 лв.

През 2008 година Веселин влезе в полезрението на тогавашната комисия за отнемане на незаконно имущество „Кушлев“ и делото се завъртя по инстанциите. Девет години по-късно, през лятото на 2017 година, от новата КОНПИ съобщават, цитирани от изданието:

„Върховният Касационен съд не допусна обжалване и постанови отнемане по два иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на обща стойност 3 292 702 лв. от ... и от Веселин Н. Процедурите срещу двамата са по реда на Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност след влезли в сила присъди. Н. е признат за виновен за рекет. От Веселин Н. се отнемат общо 27 имота, включително търговски обекти, мотел и къщи за гости, осем автомобила, суми от продажба на собственост и левовата равностойност на дружествени дялове...“