41 са новите случаи на заразата в областта
В област Габрово към 2 август заболеваемостта от COVID-19 е 349 на 100 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

41 са съобщените и потвърдени нови случаи на инфекцията. В община Габрово те са 17, в община Севлиево - 8, в община Дряново - 2, в община Трявна - 14.

От потвърдените 41 случаи в областта, 34 пациенти са на домашно лечение, а 7 са хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ. Има двама починали пациенти, които са от Габрово - мъж на 72 и жена на 83 години.

Здравните власти обявиха правилата за втория бустер при ваксинираните с Janssen

Областта е в червената зона на заболеваемост от инфекцията. Със заповед на директора на РЗИ - д-р Николай Пенчоков, от 21 юли в областта бяха въведени противоепидемични мерки срещу COVID-19. Заповедта е временна и е за периода до 21 август.

Мерките, които сега са в сила, предвиждат носене на защитна маска на лицето в болниците, аптеките, оптиките, дрогериите, социалните и здравните заведения, а на обществени места на открито, където има струпване на хора, се препоръчва да се спазва дистанция от метър и половина.

Дистанция трябва да се спазва и в административните сгради, предоставящи услуги на граждани, както и в търговските обекти, а на входа трябва да има дезинфектанти.

Всекидневно се проверяват децата в детските заведения и възрастните в социалните домове, за да не бъдат допускани хора със симптоми на инфекцията или на други заразни болести, предвижда заповедта. Мерките могат да бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка.

От РЗИ информираха, че в областта имунизациите срещу COVID-19 се извършват от личните лекари. Наред с това ваксини могат да се поставят и в три имунизационни пункта в областта, които се намират в габровската, севлиевската и тревненската болница. 
БТА