Ако ситуацията с разпространението на коронавируса се влоши, следващата стъпка ще е да се въведе носенето на маски на повече места като градския транспорт, търговските и културни обекти. Това обясни доц. Ангел Кунчев в предаването „Карай направо”* по NOVA.

По думите му в момента вирусът все повече придобива характеристиките на сезонен грип.

„Вирусът се предава по-леко и бързо, но и протича и по-леко, с по-малко усложнения. Дори и при по-висока заболеваемост, мисля, че можем да изкараме доста по-добро лято сравнение с предишните 2 години”, каза доц. Кунчев.  

„Логичното за респираторните вируси е през тези два месеца на лятото, когато и хората са на открито, да не е толкова активен. Само че успя да изкара вариант, който се предава бързо и лесно и климатичните условия много малко му влияят”, заяви Кунчев.

„В София ще се стигне и до втори етап на мерките, защото ръстът е голям. Няма мерки, които да предвиждат ограничаване на движението на хората или прекъсването на работа на някои структури. Не мисля, че ще стигнем дотам”, продължи експертът.

Заради този вариант обаче едва ли ще се стигне до затваряне.

„Големият риск е да не създаде вирусът тотално нов щам и досегашните ни антитела изобщо да не влияят. Тогава ще започнем от нулата. Целият натрупан колективен имунитет няма да ни върши работа”, заяви Кунчев. „Засега сме в очакване на всякакви изненади”, продължи той.

В болниците в момента е спокойно.

„В Инфекциозна болница от 70 COVID легла има заети около 25-30. Такава е ситуацията навсякъде в страната”, заяви Кунчев.  
Според него ако имаше покритие от 70-80% ваксинирани, нещата щяха да са по-спокойни.

*Интервюто е заснето час преди да стане ясно, че столицата влиза в червената зона по COVID заболели.
NOVA