/ БТА
В Габрово отбелязаха 189 години от създаването на Националната Априловска гимназия (НАГ).

Тържествата започнаха с игра на възпитаниците на гимназията - „Шифърът на Априлов“. С празничен ритуал пред паметника на патрона Васил Априлов бяха поднесени цветя и венци от официалните гости на събитието.

БТА

Учениците на НАГ се срещнаха и с генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. „Тук, пред монумента на Априлов, тук, пред вратите на училището, тържеството винаги е общосподелено.

Националната Априловска гимназия отбелязва 186-годишнината от създаването си

Това е така, защото на този ден отброяваме времето, изминало от първия първи учебен ден за първите първи ученици на първото и най-българско училище. На 2 януари т.г. встъпихме в 190-тата годишнина от този първи ден.

БТА

Ще я отбележим в идната зима, но в тази трябва да припомним, че през тези врати са влизали: държавни мъже и мъдреци - и са се чувствали като деца; творци и гении на мисълта - и са оставали без думи; потомци и съмишленици - и са изричали през сълзи обещания.

БТА

Училището е магично. Не знам дали защото е първо, или защото е сътворено в робско време, или пък може би защото е опровергало страха от невъзможното. Но знам, че магията действа.

Добре би било да се подсещаме за заръката и на първия учител - Неофит Рилски: „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си. “Училището е мястото за знанията, а те поставят на местата им всички придобити после блага. Скъпи ученици, ако Неофит Рилски за вас е идол от друго, архаично време, то ето ви същата заръка – на Стивън Хокинг:

БТА

„Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание. “Истината е проверена и тя важи за този, за предходните два и за всеки следващ век. Училището празнуваме днес, в него се случва магията. Честит празник“, каза в словото си Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Тържествата продължиха с празничен час на класа и бинарен урок с интегриран компетентностен подход. Учениците на НАГ се срещнаха и с генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

БТА

На 2 януари 1835 г. в Габрово е основано първото българско светско училище. Това става с дарения на габровците Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. От 1872 г. училището прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи.

През 1889 г. приема името на своя благодетел Васил Априлов и започва да се нарича Априловска гимназия. През 1988 г. училището придобива статут на гимназия, а от 1992 г. тя става държавно училище с име Национална Априловска гимназия. 

На 24 ноември 2022 г. Българската телеграфна агенция и Националната Априловска гимназия подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на съвместна работа и задълбочено отразяване на дейността на учебното заведение.
Радослав Първанов/БТА