/ Дарик Габрово
Честванията преминават под мотото "Посветено на Благодетеля"
Националната Априловска гимназия, наследник на Априловото училище - първото светско взаимно училище на новобългарски език в страната, отбелязва днес във виртуална среда своя патронен празник за 186-ти път. Това съобщиха от училищния екип.

Честванията преминават под мотото "Посветено на Благодетеля". Празникът ще събере в интернет-мрежата приятелите на гимназията.

Началото бе дадено в 9:00 часа от най-малките възпитаници на Априловото училище, които изказаха благодарност и почит към благодетеля Васил Априлов с празничен час на класа.

Габрово отбелязва 185 години от основаването на Априловото училище

Излъчва се и филм за 10-годишнината от създаването на играта "Шифърът на Априлов", която е интелектуално предизвикателство към знаещите ученици.

Празникът ще продължи с поклонение пред паметника на Васил Априлов, а в късния следобед ще се състоят две тематични виртуални срещи под наслов "Априловци се завръщат".

От 16:00 часа двама известни възпитаници на гимназията от випуск 2000 ще говорят с учениците за политологията и психологията, а половин час по-късно петима възпитаници от випуск 2011 ще разговарят за медицината, правото и връзките с обществеността.

Инициативите за отбелязване на 186-тата годишнина на Априловото училище ще завършат на 16 януари с онлайн среща между учениците от осми клас и ученици в Българското неделно училище в Портсмут и Борнмут
БТА