/ iStock/Getty Images
Първоприемник на първото новобългарско светско училище, основано преди 185 години в Габрово, Националната Априловска гимназия е в центъра на събитията, с които ще бъде отбелязан юбилеят.

125 години предучилищно образование в Габрово

Тържеството на 14 януари - денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, ще премине под мотото „СъзДаваме празник“. Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов в 14:45 часа, в който традиционно се включват представители на образователни и културни институции, на местната власт, много граждани.

Община Габрово

Два часа преди това в гимназията ще започне интелектуалната игра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

Таня Христова към абсолвентите на ТУ: Дипломите, които получавате днес, много скоро ще Ви отведат до точните работодатели (СНИМКИ)

След ритуала пред паметника, в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците.
 
В програмата на юбилейния ден са включени творчески  ателиета, които създават празничното пространство: Артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове.

Какво, къде, кога в Габрово през януари

„Стълба на времето“ е ателие, дело на единадесетокласниците, в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов. В Актовата зала на училището е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия. 

Посланикът на Грузия посети Габрово

Паралелно с изброените дейности в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов „Вдъхновяващи диалози за професията учител“ В учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.
Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният  огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.