Как да се развива Габрово? На този въпрос отговори дадоха над сто души
Как да се развива Габрово? На този въпрос отговори дадоха над сто души / Фондация Америка за България

Как да се развива Габрово? На този въпрос отговори дадоха над сто души, които взеха участие в конференцията „Визия за Габрово - град на творчеството, младежта и туризма”, за да обменят идеи и да разработят визия за развитието на града през следващите пет години. Сред участниците бяха арт мениджъри, учители, художници, собственици на фирми и служители на държавни агенции и неправителствени организации.

Каузата: Младите хора да остават в Габрово

Те смятат, че е важно да се организират повече дейности за сплотяване на общността, да се насърчи предприемачеството в региона, да се създаде „запазена марка“ на града и да се осигурят възможности за целогодишен туризъм. Същевременно трябва да се наблегне на спорта и физическата активност, да се популяризират екологичните инициативи и да се подобрят възможностите за образование.

Всички се обединиха около няколко проекта, по които да работят през следващите месеци – създаване на споделено работно пространство, домакинство на TEDx събитие и изграждане на открити площи за спортни дейности.

Американският оптимизъм среща българския потенциал в Габрово

Конференциите на бъдещето са основна част от програмата за регионално подпомагане на Фондация „Америка за България“. Форматът им цели да мотивира местните общности и да им даде възможност да изградят собствена визия за развитието на регионите им. Подкрепата на Фондацията помага да се реализират някои от идеите, произтичащи от събитията.

Конференцията на бъдещето в Габрово не би била възможна без усилията на обществения дарителски фонд на града. През последните 15 години фондът събира дарения и подкрепя редица инициативи в полза на общността. Той ще отговаря за усвояването и надзора на средства за осъществяването и на бъдещи инициативи.