Визия за Габрово - град на творчеството, младежта и туризма
Визия за Габрово - град на творчеството, младежта и туризма / Фондация Америка за България
Конференцията „Визия за Габрово - град на творчеството, младежта и туризма” се провежда днес и утре в "Ритуална зала" на Община Габрово. Форумът е по инициатива на фондация "Америка за България", на активни габровски граждани в лицето на неформално сдружение "Гадове", които работят в областта на културата, спорта и образованието и на Обществен дарителски фонд - Габрово.   

Надя Захариева от "Америка за България" припомни, че миналата година фондацията е избрала три града - Габрово, Разград и Враца, в които да бъде направен опит да се сплоти общността и институциите, които да работят за развитието на своето населено място. 
 

Американският оптимизъм среща българския потенциал в Габрово


"Направихме една среща с активни граждани на Габрово и представихме успешни модели. Веднага след нея се зароди това неформално сдружение "Гадовете", които се събират веднъж месечно и обсъждат проблемите на града. До този момент е само обсъждане. Ние се надяваме с тази конференция да направим следващата стъпка - стъпката към някакво действие", каза Надя Захариева.

Нейното мнение е, че проблемите в Габрово не са по-различни от проблемите в други населени места в България. 

"Да, демографската криза важи за цялата страна, не само за Габрово. Това, което аз наблюдавам е някакъв особен вид апатия и това, че хората разчитат някой друг да дойде и да свърши работата. Стига вече!  Може би това е остатък от миналото, когато държавата се грижеше за всичко. Всъщност бъдещето е в ръцете на всеки от нас. Когато синът ми беше на шест години ме попита: "Мамо, как мога да направя този свят по-добър и по-красив?". Тогава аз му казах: "Моят начин е да си върша работата добре, да копая кварталната градинка, да не мърморя. Където има някакъв проблем да се опитвам да го реша заедно с хората около мен". Той реши, че това е много хубав подход и до ден днешен го прилага."

Надя Захариева подчерта, че фондация "Америка за България" не идва с някакви готови решения за Габрово. Смисълът на конференцията е хората сами да идентифицират проблемите и да намерят решенията за тях.

Млади хора да остават в Габрово и млади хора да бъдат привличани тук, дори само като туристи. Това е важна кауза, която формулират активни местни жители, включени в двудневната конференция.

На 24 февруари, когато е втория ден от „Визия за Габрово - град на творчеството, младежта и туризма”, участниците трябва да излязат с готова стратегия. 

Резултатите от тази конференция не са просто теоретични. Пример за практическата им реализация е инициативата, свързана с Деветашко плато. Създаването на асоциацията, оглавявана от Ива Таралежкова, започва когато в района туристите са 2 000 годишно. След активизиране на гражданите и работа по стратегията този поток нараства и днес се отчитат около 200 000 посетители за същия период.