Хандбал
Хандбал / Община Габрово

Габрово и Велико Търново ще бъдат домакини на първенството по хандбал за мъже, които ще се борят за Купата на Световната федерация по хандбал. Ще участват 16 национални отбора. Шампионатът ще се проведе от 12 до 18 юни и всеки ден едновременно ще се играят по четири мача в спортна зала „Орловец“ и Двореца на културата и спорта в старата столица.

Специално за проявата на 16 юни в България ще пристигнат двете най-влиятелни личности в световния хандбал – президентът на Международната федерация (IHF), която организира първенството – д-р Хасан Мустафа, и шефът на Европейската федерация по хандбал Михаел Видерер. Същия ден за тях е организирана среща във Велико Търново, на която са поканени вицепремиерът Томислав Дончев, спортният министър Красен Кралев и кметовете на двата града Таня Христова и Даниел Панов.

„Над 450 участници – състезатели и съдии, идват за първенството. 56 са официалните лица от различни страни“, заяви на пресконференция президентът на БФХ Росица Бакърджиева.

България е в Група „С“,  заедно с отборите на Кипър, Андора и Азербайджан и ще играе срещите си в зала „Орловец“. Тук ще се проведат двубоите и от предварителна Група „D“, в която са Китай, Фарьорски острови, Армения и Молдова. Във Велико Търново са мачовете от група Група „А“ – Турция, Косово, Албания и Ирландия, и Група „В“ – Люксембург, Грузия, Малта и Великобритания. Срещите от първата фаза са от 12 до 17 юни от 14, 16, 18 и 20 часа, като само 15 юни е почивен ден.

Първите два отбора от всяка група ще се класират за четвъртфиналите, а медалистите от първенството ще получат автоматично право да попаднат в основната схема на квалификациите за Европейското първенство за мъже през 2020 година, което за първи път ще бъде с 24 отбора.

Това е второто издание на Купата на Световната федерация по хандбал (IHF). Косово беше домакин на първото, спечелено от отбора на Фарьорски острови. Сред сегашните фаворити са Молдова и Косово, а България има амбициозната задача да стигне до финалните срещи. Нашият тим е съставен от 16 хандбалисти – от шампиона „Локомотив“ (Варна), вицешампиона „Добруджа“ (Добрич) „Фрегата“ (Бургас), и състезатели от чужбина. Сред тях е габровският талант Росен Колев, който се състезава в Германия за отбора на „Шалке 04“. В треньорския щаб на отбора също има габровско участие. Наставникът на „Чардафон“ Христо Йорданов ще бъде един от асистентите на старши треньора Георги Андреев.

Състав на националния отбор на България:

Под № 1 Михайл Пенев - Локомотив (Варна), № 3 Стефан Ефтимов - Добруджа (Добрич), № 4  Николай Нейчев - Шалке 04 (Германия), № 5 Росен Колев Шалке - Шалке 04 (Германия), № 6 Георги Атанасов - Локомотив (Варна), № 10  Галин Найденов - Локомотив (Варна), № 11 Златан Петров - Добруджа (Добрич), № 12 Иван Иванов - Локомотив (Варна), № 13 Росен Колев - Фрегата (Бургас), № 14 Кирил Савов - Локомотив (Варна), № 16  Емил Иванов - Добруджа (Добрич), № 18 Светлин Димитров - Club Omnisports Vernouillet (Франция), № 23 Пресиян Русенов - Фрегата (Бургас), № 24 Тансер Юсню - Локомотив (Варна), № 55 Бранимир Балчев - Локомотив (Варна) и под № 77 Джошкун Якубов - Добруджа (Добрич).

Треньорски щаб:

Георги Андреев - старши треньор, Иван Иванов – треньор, Христо Йорданов – треньор, Юри Золтаревски – доктор.