Хамбургери
Хамбургери / DarikNews.bg
Няколко организации от Габрово реализираха инициатива, с която да провокират децата да се придържат към здравословен начин на живот. Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието, Областна администрация–Габрово и Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“- четири институции, които обединиха своите усилия в общ призив „Да се храним здравословно! Да спортуваме! Да бъдем активни!“ Над 130 деца от училища в цялата област се включиха в инициативата. Оказва се, че от нея има значение, тъй като възпитанието на подрастващите е процес, в който трябва да участва цялото общество.
 

Да се храним здравословно! Да спортуваме! Да бъдем активни!
Европа директно, Габрово


 „Франзела. Вътре имаше картофи, салам, кетчуп и майонеза…”, така отговаря симпатично момиченце на видима възраст 10 години. Въпросът към нея е: „Какво закуси сутринта?”. На друг въпрос „Това здравословно ли е?”, зададен след изреждането на закуска от продукти, които очевидно не е добре да се съчетават, тя отговаря весело и убедено: „Не!”.
 
Момиченцето споделя, че „само понякога” взема безплатната закуска, която се полага на всеки ученик. Последният път е получава грозде и „някаква закуска”, която дори не е отваря.
 
„Закуските в училище не са хубави”, продължава да коментира детето, без веселото настроение да го напуска дори за момент. Ако трябва да си приготви храна, би предпочело салата от домати, краставици, сирене и спагети.
 
Началната учителка Диана Захариева е класен ръководител на ученици от четвърти клас в училище „Иван Вазов”. Разказва, че темата, свързана със здравословното хранене е позната на малчуганите, които се учат, че е добре да се консумират плодове и зеленчуци.
 
„Жалко е, че повечето от децата обичат нездравословни храни. Целта в училище е да ги научим кое и как е добре да се консумира. В училище два пъти в седмицата се раздават плодове и зеленчуци, а отделно по друга програма – млечни продукти.”
 
Захариева отчита, че в училищната лавка не всички храни са здравословни, но споделя, че има ученици, които се придържат към здравословно хранене.
 
„Не само училището може да формира начин на хранене. Важен фактор е семейната среда.”
 
Диана Захариева не се сеща за ученици от училище „Иван Вазов” в Габрово, които да са вегетарианци. Този начин на живот е по-характерен за възрастни хора, е нейното мнение.

Как да се храним здравословно на плажа (ВИДЕО)
 

Да се храним здравословно! Да спортуваме! Да бъдем активни!
„Да се храним здравословно! Да спортуваме! Да бъдем активни!“


Мая Стайкова от „Неофит Рилски” две години води клуб по здравословно хранене. В училището има специализиран кабинет по готварство, а учителката смята, че децата са запознати с темата. По нейните думи, се прави тъй наречената „Здравословна пирамида”. Най-отгоре всяко дете слага любимото си ядене – „Снаксове и кроасани”, а как те попадат в такава пирамида е въпрос, на който всяко дете може само да даде отговор.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
 
В крайна сметка, след всички обучения и безплатни закуски, децата предпочитат да оставят ябълката настрана и да си вземат хамбургер с много кетчуп и майонеза. Това разказва Стайкова, която е убедена, че семейството е важен фактор в създаване на навици за хранене.

Осем храни и напитки, които подуват стомаха
 
Но бихме ли могли до обвиним децата, че предпочитат такива храни? Не, разбира се! Съвсем естествено е всяко дете да се запита: „Отрова ли се продава по щандовете на магазините?”. Отговорът, който всеки подрастващ би си дал сам е: „Не, разбира се!”. Иначе как биха го допуснали възрастните. И като не е отрова, защо да не бъде консумирано дадено изделие?
 
Има деца, които просто не обичат да се хранят с нещо, което не е излязло от целофан.

Четири неща, които да избягвате на празен стомах