лисица
лисица / pixabay.com

Депутатът от БСП Кристина Сидорова се е обърнала към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за решаване на проблема с диви животни, които засягат живота на хората в малките населени места.

По време на парламентарен контрол тя казала, че има драстичното увеличение на набези, от които страдат фермерите и собствениците на стада в региона. Често потърпевши са възрастни хора в по-обезлюдените села, изказала тревогата си народният представител от левицата.

Сидорова отбелязала пред Порожанов, че на територията на Област Габрово до момента има сигнали за пострадали няколко ферми, което превръща проблемът в изключително сериозен за местните.

Според министъра естеството на казуса изисквал по-сериозна намеса от ловните дружинки, които според него не изпълняват регламентирания План за отстрел на хищници. Порожанов счита, че ловците не би трябвало да се оплакват от липсата на финансов стимул. Освен това министърът е категоричен, че законовите изисквания също не са пречка. За момента ръководената от него институция не разполага с допълнителен ресурс за справяне със ситуацията.

Сидорова изразила надежда, че ловните дружинки  и  държавата в диалог ще намерят решение на проблема, а фермерите ще бъдат спокойни за животните си.