Снимка:
Снимка: / Билките – естествените багрила за нашите дрехи
Билките се ползват за багрене на тъкани от древни времена. Днес интересът към този начин на оцветяване на дрехите се възражда. Процесът само на пръв поглед изглежда сложен. Малко търпение дава чудесен резултат. Интересът към работата на Милка Кръстева, която прави демонстрация на багрене с билки в музей „Етър” още на 23 юни е голям. Посетителите сякаш се подготвят за същинския Еньовден – 24 юни, за да могат да участват пълноценно в багренето с растения.
 
Милка Кръстева дава пример как една и съща прежда, обработена по различен начин, преминава през багрене с Бял равнец, след което се получават различни цветове.

Еньовденски провокации в „Етър”-а: Да открием здравето в уникалната природа на България
 
В студена вода, още предходната вечер, са натопени растенията Бял равнец. Тази течност се поставя на огъня (или върху котлон, ако сме в домашни условия) и се загрява при ниска температура. Не бива да завира, а само да се поддържа гореща.
 
„В нея се поставя преждата и след около 2-3 часа е оцветена”, разказва Милка Кръстева. 

Снимка:
Билките – естествените багрила за нашите дрехи

„Ето го натуралният цвят. Преждата само е потопена в течността. Достатъчно плътен е, но не прекалено наситен. Има мекота в него. Ако предварително накиснем преждата в стипца, а след това оцветим с Бял равнец, цветът е доста по-ярък и различен. Същият ефект се получава при предварителна обработка със син или зелен камък. Постигат се различни багри.”
 
Белият равнец дава различни нюанси на зеленото и бежовото. Може дори да се стигне до светлокафяв оттенък. Билките позволяват на тъканите да придобият всеки от познатите ни цветове. Те не предизвикват алергии, а красотата им помага за доброто самочувствие на всеки, решил да облече дреха, боядисана с естествените багрила на природата.

Снимка:
Билките – естествените багрила за нашите дрехи