Снимка:
Снимка: / Музей Етър
Природата носи здраве, ако имаме знанието да използваме даровете й. Не е необходимо големи количества да попаднат в тялото ни наведнъж. Билките, плодовете или минералите е добре да се употребяват редовно, да бъдат част от начина ни на живот. Тогава имаме здраве, младостта е с нас – независимо от годините, и сякаш гледаме света с други очи. На базара за билкови продукти, който и днес, и утре – 24 юни, Еньовден, може да бъде посетен в музей „Етър”, се предлагат много възможности за вътрешно и външно положително въздействие върху човешкия организъм. Вярно е, че казваме – „Здрав дух, здраво тяло”, но и обратното е валидно – „Здраво тяло, здрав дух”.
 
Пламен Галинов от Русе предлага продукти от арония. Производството е местно – от растения, засадени върху 120 декара земя. Допълнителните количества, необходими за клиентите му се закупуват. Продуктите от арония на Пламен Галинов се продават на четири континента, за което притежава биосертификати. Хора от Европа, Азия, Австралия, Северна Америка са запознати с отличните качества на предлаганата българска стока и проявяват интерес към нея. 

Снимка:
Пламен Галинов от Русе предлага продукти от арония

„Наричат аронията „природна аптека”. Това е причината да се занимаваме само с нея. Произвеждаме сок, вино, оцет. Остатъкът се изсушава и се прави брашно – също много добра храна. Правим и бонбони. Аронията е витаминозна храна, която има много лечебни действия. Японският ни партньор направи изследвания, които препотвърдиха качествата на продуктите ни от арония”, разказва Пламен Галинов.
 
Опитът му сочи, че 30 до 50 милилитра дневен прием на сок от арония е достатъчен. Действието е положително за нормализиране на високото кръвно налягане, при диабет и върху сърцето. Сокът е положителен за всичко, свързано с кръвта и черния дроб. Резултатът са чисти и укрепени съдове. Оцетът от арония, който се предлага, съдържа витамини и подсладител от самия плод. При прием се получава естествен очистителен ефект за организма.
 
България е мястото с най-много залежи на качествен зеолит. Намира се на няколко километра от Кърджали. Този камък е обявен от Световната здравна организация за минерал на ХХ век. Хората, които живеят в района на добива, са дълголетни и боледуват малко. Това е защото употребяват вода със зеолит и постоянно се чистят.
 
Това разказва Славчо Славов, на чиито щанд в музей „Етър” се предлагат продукти от зеолит и коприва. Засега фирмата му е единствената, която произвежда продукти от зеолит. 

Снимка:
България е мястото с най-много залежи на качествен зеолит

„Зеолитът има две основни свойства. Попаднал в жив организъм, чисти от шлака – от токсини, пестициди, дори от радиоактивни елементи и частици. Попаднал в нас, създава киселинно-алкален баланс. Това става като се пие вода със зеолит или се приема директно. Зеолитът се предлага и като пудра, като действа срещу рани. С този продукт заредихме френската армия преди време, а след това и българската набави зеолитена пудра за нуждите си. Вече десета година пудрата се тества за най-тежките рани – дори за залежали се хора или при ампутация.”
 
Сапунът, шампоанът и пастата за зъби със зеолит са други природни продукти, които въздейства положително върху организма и които се предлагат на щанда в музей „Етър”.
 
„Ако употребите сапун, кожата става впечатляващо чиста. Минералът абсорбира мръсотията, а това провокира хората, дори да са скептични, да потърсят и другите продукти със зеолит. Повечето искат бърз резултат. Дава го точно този сапун. Ефектът провокира по-задълбочен интерес към другите продукти със зеолит.”
 
Валентин Тасков е жива реклама на ябълковия оцет и продуктите с ябълков оцет, които предлага. Надхвърлил е 60-те години още преди време. Стройното му тяло, младежкият вид, белите зъби и усмивката на бившия летец биха провокирали всеки да стане последовател на начина му на живот. При него става въпрос за ежедневен режим, поддържан с години. Достатъчно е да се споменат 20 километра сутрешен пробег, който Валентин Тасков прави без да мисли дали е празник или делник. Голямо място заемат ябълковия оцет и продуктите, изработени с него. 

Снимка:
Валентин Тасков е жива реклама на продуктите, които предлага

Валентин предлага елексир на здравето и дълголетието. Супена лъжица ябълков оцет, която постепенно може да се увеличи на две. Две чаени лъжички пчелен прашец (полифлорен). Една супена лъжица пчелен мед (при деабет една). 15-20 капки спиртен разтвор на прополис. Сместа се пие сутрин на гладно и вечер – час или час и половина преди лягане. Сутринта не се закусва, а към 11:00 се изяжда една ябълка. Ефектът се увеличава, ако преди всеки прием се пие: или лъжичка зехтин, или лъжичка ленено масло, или лъжичка сусамово масло, или лъжичка тиквено масло.
 
Ако искате да научите още много полезна информация за природната козметика, здравословните хранителни продукти, които са навсякъде около нас – това може да стане на 23 и 24 юни в музей „Етър”. Тук никой не пази тайните за себе си, а иска да ги сподели с възможно повече хора, които да бъдат провокирани за намерят здравето в себе си – чрез вътрешна хармония, и около себе си – чрез уникалната природа на България.