183 години от откриването на Първото новобългарско училище
183 години от откриването на Първото новобългарско училище / Областен управител Габрово

Зам.-областният управител Мария Пенева е уважила тържествения ритуал, с който днес се отбелязва патронния празник на Националната Априловска гимназия и  183 години от откриването на Първото новобългарско училище. Това информираха от пресцентъра на Областния управител. 

С поднасяне на цветя и химна на Априловото училище започна тържеството, в което се включиха ученици, учители, бивши и настоящи априловци. Директорът на гимназията Снежана Рачевиц отправи своя поздрав към присъстващите и подчерта, че „Денят на патрона на едно училище е ден на големите личности и възвишените идеали. Ден на духовния водач и учителя, чийто стъпки следваме и градим върху тях пътеки, пътища, магистрали…“

В Европейската година на културното наследство РИМ-Габрово представя недвижимите исторически ценности

В словото си тя говори за празника като вътрешно усещане – за връзката с „човека, който преди 183 години дръзва да наруши летаргичното спокойствие и стереотипите на уседналата общност в закътаното от природните и исторически бури балканско селце и да накара пресметливите му стопани да развържат кесиите си за едно не „ползвателно“ и практическо дело – да градят школо.“

Освен за началото като връщане към корените и повторение на събитията като част от неизменния цикъл на битието, Снежана Рачевиц акцентира и върху добродетелите търпение, постоянство и дръзновение, които дават ясна цел в живота.

С пожелание за достойни  наследници приключи тържествения  ритуал пред паметника на Васил  Априлов, а програмата продължи  с изложба на Института по  литература към БАН „Българската  литературна класика – знание  за всички”.

Веднага след това  ученици от гимназията ще се срещнат с областния управител Невена Петкова, която също е възпитаник на Националната Априловска гимназия.