Проучване на жилищно-стопански помещения, 1984 г.
Проучване на жилищно-стопански помещения, 1984 г. / Регионален исторически музей-Габрово
В Европейската година на културното наследство всеки месец Регионален исторически музей-Габрово представя по една недвижима културна ценност в своята витрина в мол „Габрово”. По думите на Росен Йосифов, археолог и главен уредник на музея, целта е да се популяризират пред широката аудитория археологически находки и обектите, където са намерени те.

„През януари започваме с най-дълго проучвания обект в региона – крепостта Градище край Габрово. Тя е добре известна на габровци, около нея се зашумя и миналата година при подновяване на археологическите проучвания. Този обект е най-добре поддържан до 90-те години и се надявам сега, когато отново се насочва интерес към него, да бъде подобрено състоянието му.”, каза Росен Йосифов.

Той припомни, че Община Габрово има намерение да развива Градище, чрез проект за реставрация, консервация и социализация.

Археологическият обект в местността над Габрово привлича вниманието отдавна. Още в края на ХVІІ век австрийският военен инженер и географ Луиджи Марсили – пътешественик по нашите земи, описва едно добре запазено римско укрепление в долината на река Янтра, което нарича Каброа. Може би го свързва със село Габрово, но ние можем само да предполагаме това.

По-късно габровци „проучват” обекта по друг начин. Те използват материалите от крепостта за строежите си. При създаването на първото новобългарско училище с волски и конски коли са пренесени стотици камъни.

Въпреки че крепостта е напълно разсипана, интересът към нея не секва. Големите български археолози правят сондажи и постепенно се очертава едно планирано проучване. Първите разкопки се правят още през 20-те години на ХХ век. Материалите от тях постъпват в Историографическото дружество.
 

РИМ
Младежката бригада се бори с големите корени, 1976


Най-сериозни са проучванията от 1975 до 1992 година. Тогава се правят няколко месечни разкопки, при това всяка година. Става ясно, че този обект съществува в периода ІV-VІ век от новата ера, че е укрепено селище от градски тип, което се простира на площ от 23 декара и има оригинална крепостна стена, която е двойна в най-уязвимата си част.
 

Градище
Археологът Кина Койчева документира абсидата на базиликата, 1977 г.


Има две култови постройки, външна – гробищна църква, както и некропол.
Животът в местността Градище бе потвърден при последните разкопки - има работилници за производство на катинари, на стъкло, за обработка на животински кости и други.
 

РИМ
Кина Койчева проучва пещ в помещение № 32, 1986



На витрината в мол „Габрово” е представена историята на проучванията на Градище. Публиката може да се запознае с терена в самото начало, преди проучванията - покрит с гъста гора от вековни дървета, както и с отделните етапи на изследванията. Снимките са 10 и са придружени със съответния текст.

През 2018 година археологическите проучвания продължават, сподели Росен Йосифов. Той смята, че в годината на Европейското културно наследство е добре да се обърне внимание на недвижимите културни ценности, които са особено атрактивни за широката публика.
През следващите месеци ще бъдат показани други обекти от региона – при село Крамолин, при село Градница, в местността Витата стена край село Здравковец, при село Иглика и други.
 

РИМ
Възстановка на жилищни помещения в м. Градище