Добромир Ангелов и Йоан Димитров
Добромир Ангелов и Йоан Димитров / netinfo
Учениците от СУ”П.Р.Славейков” – Добрич, Добромир Ангелов и Йоан Димитров станаха част от грандиозния успех на младите български математици на поредното издание на Азия оупън в Малайзия. Отборът се завърна в България вчера.

Добромир, който ще бъде 5 клас през новата учебна година, стана носител на златен медал от състезанието в Азия. Йоан /за 3-ти клас/ се окичи с бронзов медал. Пътуването и участието на момчетата в престижния математически турнир стана възможно благодарение на спонсори.

Българските ученици се завърнаха от Малайзия с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала.

След квалификационните състезания – SASMO  и Математика без граници до финала на престижния форум  Азия оупън бяха класирани 19 български математици – ученици от 3 до 12 клас от София, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич.

Състезанието се проведе в  Dewan Peperiksaan Universiti  в Куала Лумпур  върху 30 математически  задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г.  на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи  представителите на азиатския феномен Китай. Той е вторият българин спечелил тази титла, след титлата на Мирослав  Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието проведено в китайския град Чънду.
Останалите шампиони са  от Хонкг Конг, Китай и Малайзия.

Злантни  медалисти от България , освен шампионът Теодор Танков от Стара Загора , са и Калоян Цанев, Александър Илиев и Лазар Тодоров – и тримата от София, Добромир Ангелов от Добрич, Демира Недева от Пловдив, Нури Хасан от Хасково;

Сребърни медалисти  са Иван Николов Петър Узунов, Петър Стоименов, Тодор Демиров, Иван Шилев , Александър Георгиев –от Пловдив,  Виктор Шаовчев от Бургас; Христо Анастасов от Стара Загора.

Бронзови медалисти са Йоан Димитров от Добрич, Любен Карбанов и Михаил Михов от Стара Загора, Емин Шукри от Пловдив.