/ ThinkStock/Getty Images
Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия "Гео Милев" Теодор Танков е шампион по математика от "Азия оупън 2017-AIMO", съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума.
 
На Откритото първенство на Азия по математика, който се провежда в столицата на Малайзия - Куала Лумпур, младите български математици постигнаха грандиозен успех. Те ще се завърнат в родината си с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала.
 
Ученик от МГ ще участва в първата Европейска олимпиада по информатика

Общо 19 български ученици, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на престижния форум след квалификационните състезания - SASMO и "Математика без граници". Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.
 
Български ученици с куп медали от олимпиада в Техеран (СНИМКИ)

За шампион на Азия оупън за 2017 г. на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ "Гео Милев" в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и "Звездата на Азия" - награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник.

Пет медала за младите български физици от международната олимпиада

Успехът на Теодор Танков е поредният на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство - SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ "Гео Милев" спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране.
 
Това е най-големият успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.
Този пореден успех на талантливите старозагорски деца-математици стана възможен отново с помощта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. В три последователни години той подпомага участието на учениците от Стара Загора на математически форуми.
БГНЕС