математици
математици / netinfo
Теодор Танков от ПМГ „Гео Милев” – Стара Загора отвя конкуренцията на Азия оупън 2017 и е шампион по математика на Азия за 2017
С грандиозен успех на българските математици приключи  поредното издание на Азия оупън, което се проведе от 3 до 5 август 2017 г. в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, съобщи Любомир Любенов, координатор на българкото преставителство на форума.

В България те ще се завърнат със 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала.

След квалификационните състезания – SASMO  и Математика без граници до финала на престижния форум  AIMO бяха класирани 19 български математици – ученици от 3 до 12 клас от София, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич.
Състезанието се проведе в  Dewan Peperiksaan Universiti  в Куала Лумпур  върху 30 математически  задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г.  на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи  представителите на азиатския феномен Китай.
Той е вторият българин спечелил тази титла, след титлата на Мирослав  Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, който стана шампион на Азия през 2014 г. на състезанието проведено в китайския град Чънду.

Останалите шампиони са  от Хонкг Конг, Китай и Малайзия.

Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна- участнк.

И останалите старозагорци се представиха достойно. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” – със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Злантни  медалисти от България , освен шампионът Теодор Танков от Стара Загора , са и
Калоян Цанев, Александър Илиев и Лазар Тодоров – и тримата от София, Добромир Ангелов от Добрич, Демира Недева от Пловдив, Нури Хасан от Хасково;

Сребърни медалисти  са Иван Николов Петър Узунов, Петър Стоименов, Тодор Демиров, Иван Шилев , Александър Георгиев –от Пловдив,  Виктор Шаовчев от Бургас; Христо Анастасов от Стара Загора.

Бронзови медалисти са Йоан Димитров от Добрич, Любен Карбанов и Михаил Михов от Стара Загора, Емин Шукри от Пловдив.

Успехът на Теодор Танков допълва фурора на старозагорските математици  на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство  - SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” спечели сребърна купа за вицешампион,  златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране.

Това е най-големия успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

Успехът нямаше да бъде факт, ако не беше помощта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който три последователни години  подпомага участието на учениците от Стара Загора на математически форуми.

Младите български математици ще пристигат в България с полет на Катарските авиолинии на 6 август 2017 г. в 19:10 на терминал 2.